Ostali sportovi

VIDEO+FOTO: Pogledajte trku na 800 metara Amela Tuke u Štokholmu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka nakon nekoliko sedmica boravka na visinskim pripremama u Švicarskoj, danas se vratio utrkama na 800 metara i to nastupom na Dijamantnoj ligi u Štokholmu, Švedska, petom ovogodišnjem mitingu najprestižnijeg pojedinačnog internacionalnog takmičenja atletičara.

Amel je trku završio na 6. mjestu sa rezultatom 1.44.94, što je bilo 18 stotinki slabije od njegovog najboljeg ovogodišnjeg rezultata. Pobjedio je Kenijac Cheruiyot Ferguson Rotich (Rotič). Podsjećamo, Tuka je prije Štokholma imao posljednje utrke početkom juna na državnom prvenstvu u Zenici nakon čega je otišao na visinske pripreme u ST. Moritz (Švicarska).

– Sišao sam s planine i tek trebam vidjeti kako će mi tijelo i noge reagovati. Imao sam malih problema s lijevim stopalom, ali generalno se osjećam dobro, uprkos napornim treninzima. Svi znate da je fokus na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali utrke Dijamantske lige igraju bitnu ulogu u pripremama i podizanju forme i samopouzdanja”, rekao je Tuka uoči utrke.

Današnja utrka na 800 metara u okviru Dijamantske lige održana je po rasporedu u 16:48 sati, a zanimljivo od devet prijavljenih takmičara Amel Tuka je imao najbolji lični rekord na toj udaljenosti. Naime, najbolji istrčani rezultat ovog Zeničanina je 1.42.51, a tri stotinke slabije od njega trčao je Kenijac Cheruiyot Ferguson Rotich (Rotič).

Ostali učesnici, Španac Adrian ben, Šveđanin Andreas Kramer, Britanci Jamie Webb i Elliot Giles, Kanađanin Marco Arop i Amerikanac Isiah Harris su svoja najbolja vremena smjestili unutar minut i 44 sekunde i nešto stotinki. Daleko najslabiji je Poljak Patryk Sieradzki (1.48.68), koji je bio “pacemaker” trke do 500-tog metra.

Međutim, što se tiče ovosezonskih rezultata, čak trojica suparnika, Rotich, Webb i Giles imaju od 18 do 56 stotinki bolje vrijeme od Tukinih 1.44.76, koliko je ove sezone istrčao i Arop, tako da je u samoj najavi trka bila značajni neizvjesna i sa više mogućih završetaka.

Uoči trke, kvalifikacione bodove Dijamantne lige imali su Rotich /(7), Tuka (5) i Ben (4), a po kvalifikacionom rangu Rotich je bio 2. trkaš svijeta na ovoj distanci, Tuka 4., a Ben 5. Još uvijek nedostižni rekord štokholmske trke na 800 metara drži Wilson Kipketer (Danska) sa 1.41.73, istrčavši ovaj fantastični rezultat 7.jula 1997. godine.

Tuka odlično kotira i u rankingu svih vremena, kad je Dijamantna liga u pitanju, ali i ostalim svjetskim rezultatima, čime opravdava titulu najuspješnijeg bh. atletičara. Naime, Amelovi rezultati su ga doveli do 4. ovogodišnjeg, ali i 6. vremena svih vremena kad je u pitanju trka na 800 metara Dijamantne lige u cijelom svijetu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno