Kultura

Foto: Sedamdeset godina NK Čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom 70-tog rođendana Nogometnog kluba “Čelik” u Muzeju grada Zenice je otvorena izložba “70 godina čeličnog ponosa”. Njeni organizatori su Neformalna grupa građana “Za Čelik” i Muzej grada, uz podršku uprave NK “Čelik”.

Nestvarno iz današnje perspektive izgledaju plakati za utakmice Čelika sa Fiorentinom, Čelzijem, Lokomotivom iz Moskve, Crvenom zvezdom, Dinamom. Sada, kada je Široki Brijeg prekrupan zalogaj, ko bi povjerovao u dva pehara Srednjevropskog kupa, pobjede nad velikom jugoslovenskom četvorkom i to da je ovaj klub proizvodio igrače koji su ostvarili međunarodne karijere.

Cilj ove izložbe, kaže Tarik Ajanović, predstavnik Neformalne grupe “Za Čelik” bio je da postavimo pitanje kakav klub zaslužuje Zenica. Ovakav Čelik, kaže on, ne djeluje u realnim kapcitetima kao što nije realno očekivanje za nastupe u Ligi šampiona. Izložba je nastala korištenjem arhiva Muzeja grada, samog kluba ali i saradnju brojnih zeničana koji su posudili eksponate iz svojih privatnih arhiva.

– Veliki interes javnosti i saradnja na koju smo naišli kod postavljanja ove izložbe, čini mi realnom ideju o formiranju Muzeja NK “Čelik” u krugu stadiona “Bilino polje”, kaže Alen Karamehić, autor izložbe.

Na otvorenju izložbe sreli smo i Jozu Markovića. Ima godina koliko i njegov voljeni klub, a u kojem je proveo svoj radni vijek. Bio je prvi šef sektora za rasvjetu i ozvućenje na tek otvorenom “Bilinom polju”. Podsjeća da se reflektori na ovom stadionu bili najmoderniji u bivšoj Jugoslaviji i da su istovjetni postavljeni na beogradskoj “Marakani”.

Iz Neformalne grupe građana “Za Čelik” pozivaju sve Zeničane koji raspolažu zanimljivim artefaktima vezanim za istorijat Čelika da ih posude ili poklone udruženju što mogu učiniti u Muzeju grada Zenice. (D.T. RTVZE)

Više na http://www.zenicablog.com/index.php/vijesti/kultura/item/6126-foto-sedamdeset-godina-nk-celik

Posted by Zenicablog on 10. oktobar 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno