Kultura

Internacionalni festival edukativnog teatra

Internacionalni festival
Internacionalni festival
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 15. do 18. oktobra Zenica i Kakanj bit će domaćini Internacionalanog festivala edukativnog teatra koji Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica organizuje i realizuje u saradnji sa Forumom građana Zenica i JU za kulturu i obrazovanje Kakanj.

Festival će se odvijati na nekoliko lokacija u BNP-u Zenica, Domu penzionera Zenica i JU za kulturu i brazovanje Kakanj. Projekat za cilj ima podizanje svijesti o potrebi ravnopravnog participiranja u umjetnosti djece, mladih, osoba sa posebnim potrebama, kao i romske populacije u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, putem edukativnih teatarskih formi i ostalih sadržaja koji se mogu ponuditi kao dodatni produkti izvođačkih umjetnosti, a sve uz poštivanje Deklaracije o pravima djece uz njegovanje dramskog stvaralaštva. Realizacija projekta podrazumijeva dva segmenta:

Priprema i izvedba teatarskih predstava koje u sebi sadrže edukativnu i inkluzivnu komponentu (Gostovanje ansambla iz Slovenije sa predstavom „Izložba srca“, koja je realizirana sa osobama s poteškoćama u razvoju, a okupljenih oko organizacije Sonček – dvije izvedbe i to u Zenici i u Kaknju, gostovanje Centra za kulturu iz Tivta sa edukativnom predstavom „Pazi, zebra!“, izvedba predstave Foruma građana Zenica, BNP-a i firme EKOPAK Sarajevo „Reciklaža nije gnjavaža!“, gostovanje predstave JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, UG „Romalen“ i World Vision-a realizirane sa romskom populacijom „Sretna škola“, izvedba performansa Razvojne edukativne grupe i BNP-a Zenica „Navijači“ i izvedbe predstava „Pingvin“ i „Kamenje“ Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica). Unutar prvog segmenta planirano je održavanje predstava koje se na edukativan način obraćaju djeci i mladima, otkrivajući nove, alternativne načine učenja, segmentiranja pojedinačnih tema i pokušaja analize problema koji se u njima tretira. Drugi dio predstavlja Konferencija na temu: IZAZOVI PARTNERSTVA IZMEĐU JAVNIH UPRAVA I ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA – PROBLEMATIKA OSOBA S POSEBNIM POTREBAMA“, na kojoj će učešće uzeti ministri iz nekoliko ministarstava, njihovi pomoćnici, predstavnici NVO sektora, gosti iz Slovenije i predstavnici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

PROGRAM FESTIVALA:
ČETVRTAK, 15.10.2015.
12:00 – Velika scena BNP Zenica
M. Mijatović: “Pazi, zebra”, reditelj: Petar Pejaković
Centar za kulturu Tivat, Crna Gora
19:45 – Dom penzionera Zenica
Otvaranje Internacionalnog festivala edukativnog teatra

PETAK, 16.10.2015.
9:00 – Cabaret club BNP Zenica
Konferencija: Izazov partnerstva javnih uprava i organizacija civilnog društva – problematika osoba s posebnim potrebama

14:00 – Velika scena BNP Zenica
R. Vilčnik: “Izložba srca”, reditelj: Rok Vilčnik
Mariborsko društvo za cerebralnu paralizu Sonček, Slovenija

19:00 – Mala scena “Žarko Mijatović”, BNP Zenica
T. Lycos i S. Nantsou: “Kamenje”, red. Miroljub Mijatović
BNP Zenica & JU za kulturu i obrazovanje Kakanj

SUBOTA, 17.10.
11:00 – Mala scena “Žarko Mijatović”, BNP Zenica
“Pingvin”, reditelj: Miroljub Mijatović
Bosansko narodno pozorište Zenica

12:00 – JU za kulturu i obrazovanje Kakanj
R. Vilčnik: “Izložba srca”, reditelj: Rok Vilčnik
Mariborsko društvo za cerebralnu paralizu Sonček, Slovenija

20:00 – Mala scena “Žarko Mijatović”, BNP Zenica
“Navijač”, reditelj: Adis Mehanović
Razvojna i edukativna grupa & BNP Zenica

NEDJELJA, 18.10.
11:00 – Velika scena BNP Zenica
U školu s osmijehom
JU za kulturu i obrazovanje Kakanj & Centar za podršku Roma “Romalen”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno