Kultura

Promocija Crvenih makova Smajila Durmiševića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prepunoj Sali Opće biblioteke Zenica, održana je neobična promocija knjige haiku poezije „ Crveni makovi“ autora dr.sc. Smajila Durmiševića. Knjiga je štampana na bosanskom i uporedo prevedena na engleski, francuski i njemački jezik. Naime, pored promotora dr.sc.Ljubomira Radovančevića iz Zagreba, R Hrvatska, zatim Željka Grahovca i Bojana Bogdanovića iz Zenice, koji su i recezenti ovoj knjizi, ( Željko Grahovac je po šesti put recezent autorvih djela, op.a) promociji je prisustvovao i zamjenik ambasadora prijateljskog Japana, Kazumasa Miyazaki, koji se nakon izlaganja promotora knjige, obratio prisutnima te izrazio zahvlanost autoru knjige, što kako reče, jedini u Bosni i Hercegovini njeguje ovu vrstu poezije.
U pauzama govora o knjizi, prisutne su počastili sevdalinkom, profesor Nail Kačar na harmonici i pjevač dr Dino Fazlagić. Direktor Opće biblioteke Zenica, moderator promocije i domaćin ove lijepe večeri, Midhat Kasap, naglasio je da je ovom promocijom započeo „Mjesec knjige“ kojeg zenička biblioteka organizuje već duži niz godina i najvaio brojen promocije u narednom periodu.  Na kraju se obratio i sam autor recitujući nekoliko stihova iz pomenute knjige a potom liriku i poneki aforizam, kako reče malo bockanja.
Posebnost ove promocije bili su kolači i sok uz nezaobilaznu baklavu, što je za ovu priliku spremila supruga autora knjige, dr Jasminka. Autor knjige dr.sc. Smajil Durmišević rođen je u Vrataru, općina Žepa, iako dugi niz godina živi i radi u Zenici, nikad i nikad ne zaboravlja svoj rodni kraj. Njegov zavičaj se provlači kroz njegove stihove, pa je red da snjima i završim ovu kratku reportažu sa promocije: „Svitac i mjesec, oskudna svjetlost tinja u žepskoj noći.“

Piše: Said Šteta

100 8480



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno