Zenica

FOTO: RiverWatch u posjeti Janjićima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aktivisti i pravni eksperti iz austrijske organizacije RiverWatch, zajedno s aktivistima regionalnog saveza “Odbranimo r(ij)eke Balkana”, češke organizacije CEE Bankwatch Network, Eko HUB-a Sarajevo i Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, posjetili su danas lokaciju na kojoj JP Elektroprivreda namjerava graditi hidroelektranu Janjići.

Ohrabruje činjenica da borba za spas Janjićkih slapova nije završena odbijanjem gradskog vijeća da prihvati našu inicijativu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je novu Uredbu kojom se utvrđuju pogoni i postrojenja koja moraju imati okolinsku dozvolu (“Službene novine Federacije BiH” broj 51/21). Tom Uredbom za hidroelektrane nije potrebno pribaviti okolinsku dozvolu, nego je potrebno provesti postupak procjene uticaja na okoliš.

Kako hidroelektrana Janjići još uvijek nema građevinsku dozvolu, nego samo Načelnu saglasnost za građenje, investitor će morati provesti postupak procjene uticaja na okoliš, uz učešće javnosti.

To će biti prilika da se javnost i civilno društvo uključe u postupak i dokažu da je šteta od izgradnje hidroelektrane Janjići veća od ekonomske koristi.

Upravo će nam organizacija RiverWatch pomoći da obezbijedimo validne argumente i zaštitimo rijeku Bosnu i slapove u Janjićima.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno