Zenica

FOTO: Galerija „Preporod“ Zenica obilježila Dan Bošnjaka izložbom fotografija „Alija Izetbegović između istoka i zapada“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć, 28.9.2021.godine, u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica otvorena je izložba fotografija „Alija Izetbegović između istoka i zapada“, a u povodu Dana Bošnjaka.

Izložba je realizovana u saradnji s Muzejem „Alija Izetbegović“, a sastoji se od 40 fotografija, koje hronološki prikazuju životni put Alije Izetbegovića.

– To je hronološki slijed koji prikazuje život Alije Izetbegovića. Sadrži 40 panela sa fotografijama. Teško je reći da je to dovoljno da ispričamo život i djelo ovog državnika -, kazala je Amna Sofić, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica.

 

Izložbu fotografija “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada” možete pogledati u srijedu i četvrtak u BNP-u Zenica od 10-12 i od 15-17 sati.

 

O Danu Bošnjaka govorio je prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik “Preporoda”BiH.

Inače, prije 28 godina, septembra 1993.godine, u Sarajevu je, pod opsadom, održan Prvi bošnjački sabor, koji je donio Odluku o povratku starog narodnog imena Bošnjak.Od tada se Bošnajci javno, ustavno i insitucionalno  deklariraju pod tim imenom, koga su naslijedili od svojih predaka

 

Izložbu je otvorio rektor Univerziteta u Zenici prof.dr Jusuf Duraković.

-Ovo je dobra prilika da se ne zaboravi lik i djelo velikog čovjeka, koji je zadužio BiH. Da ovakav put, koji je prošao u svom životu, prenesemo na mlađe generacije kako bi sačuvali sve ono što je gradio gospodin Izetbegović -, kazao je, pored ostalog, profesor Duraković.

Sinošnje otvaranje izložbe uljepšali su zvuci melodija koju su izveli učenici Srednje muzičke škole.

 

-Zahvaljujemo se Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, Muzeju “Alija Izetbegović”, rektoru Univerziteta u Zenici, prof.dr Jusufu Durakoviću, predsjedniku “Preporoda” BiH, prof.dr. Sanjinu Kodriću, orkestru Srednje muzičke škole u Zenici, članovima UO Galerija „Preporod“ Zenica, kantonalnom “Preporodu”, zeničkom “Preporodu”- svi su na svoj način doprinijeli da ova Izložba fotografija “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada ” bude realizovana i da na lijep način obilježimo Dan Bosnjaka.

Hvala medijima ,koji su propratili otvaranje Izložbe fotografija “Alija Izetbegović između Istoka i Zapada”-Zenicablog, Naša riječ, RTV Zenica, NTV Kakanj i Hayat TV- , saopštili su iz Galerije „Preporod“ Zenica.

 

E.Imamović

Foto Galerija „Preporod“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno