Zabava

Foto reportaža – Vranduk

Mnogi Zeničani iskoristili su proljetne zrake sunca kako bi posjetili stari grad Vranduk što je od Zenice udaljen skoro deset kilometara. Jedna od najznačajnijih tvrđava u BiH otvorila je vrata za svoje posjetitelje koji u velikom broju pohode ovu utvrdu, piše Anadolu Agency (AA).

Srednjovjekovni grad Vranduk kroz historiju je bio sjedište velikana, banova i kraljeva, stoga ima značajnu historijsku vrijednost. Pretpostavlja se kako su njegove kamene zidine prvi podigli Rimljani na stijeni iznad klisure sa koje se nadzire bajkovito okruženje.

Kroz njegove odaje kasnije su prolazile i Osmanlije koji su ga dodatno nadograđivali novim objektima, a o njihovom prisustvu svjedoče brojni arheološki tragovi: posuđe, kovani novac, alat, nakit… Ovo mjesto odiše historijom i davninama, a unutar bedema stare vrandučke tvrđave instalirana je arheološka postavka koja evocira uspomene na srednjovjekovni period.

Više na

Posted by Zenicablog on 23. April 2015

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi