Zabava

Program festivala turskog filma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

7. FESTIVAL TURSKOG FILMA  – Multiplex Ekran Zenica, 28.04  –  02.05.2015.

FETIH 1453 / Conquest 1453
utorak, 28.04.  od 19 sati
subota 02.05. od 18:15 sati
Režija: Faruk Aksoy
Uloge: Devrim Evin, Ibrahim Celikkol,
Žanr: akcija, avantura, drama, istorijski
Trajanje: 162 min

Fetih 1453 je najskuplji film u turskoj kinematografiji, snimljen sa 17 miliona dolara, remek djelo Faruka Aksoja Fetih 1453 osvojio je titulu filma koji je u najkraćem vremenu prešao granicu od 4 miliona gledalaca. Priča se temelji na događaje oko Carigrada (Istanbul kasnije) za vrijeme osvajanja Turaka tokom vladavine sultana Mehmeda II. Najveći prioritet Mehmeda II, koji nakon smrti oca Murata II drugi put dolazi na prijestolje, jeste kako   Osmanskom carstvu dodati Konstantinopolis, posljednju utvrdu Bizantske imperije. Šta god bude trebalo uraditi za ovaj cilj, mladi sultan će uraditi…

ČUDO / Mucize
srijeda, 29.04.  od 18 sati

Režija: Mahsun Kirmizigül
Uloge: Mahsun Kirmizigül, Mert Turak, Cezmi Baskin
Žanr:  drama
Trajanje: 136 min
“Čudo” (Mucize)  snimljen je na lokacijama Foče, Izmiru i  Kars Kagazman provinciji. Film prikazuje Tursku 1960-ih godina prošlog stoljeća , u siromaštvu,  a u isto vrijeme na ekran prenosi tok vojnog udara. Priča o jednom nastavniku prognanom iz Egejske oblasti, koja je poput raja, u neko daleko anadolsko selo, istovremeno nam dočarava i sudbinu djece u njihovoj siromašnoj školi, koja željno iščekuju da se obrazuju.

SAN LEPTIRA / Kelebeğin Rüyası
četvrtak,30.04.  od 18 sati

Režija: Yilmaz Erdogan
Uloge: Kivanç Tatlitug, Mert Firat, Belçim Bilgin
Žanr:  biografski, istorijski, drama
Trajanje: 138 min
Turski kandidat za Oscara 2014! Smješten u 1940-te godine 20. vijeka, i grad Zonguldak na Crnom moru, film pripovjeda o dva pjesnika, Ruštu Onuru i Muzaferu Tajipu Usluu, kao i njihovom profesoru književnosti u srednjoj školi – pjesniku Behćetu Nekatigilu. Ovi mladići maštaju o svijetloj budućnosti, ali ona možda i neće biti takva. Svojim pjesmama opčiniće i lijepu gradonačelnikovu kćerku, koja će se zbližiti sa njima, uprkos protivljenju okoline. Međutim, ratne su godine, vrijeme oskudice, mladići se razbole od tuberkuloze, i opasnost se nadvija kako nad njihove živote, tako i na cijeli svijet…

POSLJEDNJE PISMO  / Son Mektup
petak, 01.05.  od 18 sati

Režija: Özhan Eren
Uloge: Bulut Akkale, Kerem Arslanoglu, Yilmaz Bayraktar
Žanr:  akcija, istorijski, drama
Trajanje: 122 min
Kapetan pilot, Salih Ekrem, za vrijeme Prvog svjetskog rata dobrovoljno odlazi u bitku na Čanakkalama. Tu se upoznaje sa medicinskom sestrom Nihal koja se bori kako bi spasila vojnike izložene teškim uslovima rata. Iako su Salih Ekrem i Nihal u teškim uslovima, usvajaju siroče po imenu Fuat. „Mali gazija Fuat“ koji se u jednom zračnom napadu Engleza spasio zahvaljujući kapetanu Salihu, bit će svjedok beskrajne ljubavi između kapetana i medicinske sestre.

LJUBAV VOLI SLUČAJNOSTI  / Aşk Tesadüfleri Sever
subota, 02.05.  od 16  sati

Režija: Ömer Faruk Sorak
Uloge: Mehmet Günsür, Belçim Bilgin, Altan Erkekli
Žanr:  romantična drama
Trajanje: 118 min
Film opisuje ponovni, nakon dugo vremena slučajni susret dvije osobe, koje su godine djetinjstva provele zajedno. Kao i to da se nisu zaljubili jedno u drugo na osnovu uspomena iz prošlosti.

Festival turskog filma



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno