Zenica

FOTO: Protest za očuvanje Janjičke ade i slapova

Podijeli ovu vijest:

Na platou ispred Gradske uprave Zenica u organizaciji Eko foruma Zenica održan je mirni protest za očuvanje Janjičkih slapova i ade.

Razlog organizacije protesta je taj što je Gradsko vijeće odbilo građansku inicijativu za stavljanje van snage svojih prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, koja je bila potkrijepljena sa 1.563 potpisa i matičnih brojeva građana, raspravu o građanskoj inicijativi tek nakon 55 dana naknadno uvrstilo u dnevni red nastavka sjednice za koju javnost nije znala da će biti održana.

Također, spriječilo podnosioce inicijative da vijećnicima na sjednici iznesu sve argumente i dokaze da hidroelektrana Janjići ne predstavlja javni interes,

PROČITAJTE I:   Zenička tvrđava Vranduk ponovo omiljena destinacija turista i školaraca

Zahtjevi protesta su da Gradsko vijeće hitno pristupi izradi detaljnih planskih dokumenata i provođenju dodatnih istraživanja i provjere prirodne očuvanosti kako bi se prostori od ušća Lašve do Janjića planski uredili i postigla adekvatna zaštita prirodnih vrijednosti unutar njih, kako je to propisano Prostornim planom Grada Zenice 2016-2036.

Da Gradsko vijeće aktivno učestvuje u postupku izdavanja okolinske dozvole za hidroelektranu Janjići, da organizuje javnu raspravu i da kod dostavljanja svog mišljenja Federalnom ministarstvu (u skladu sa članovima 70, 76 Zakona o zaštiti okoliša FBiH) uzme u obzir sve negativne aspekte koje će hidroelektrana Janjići imati po okoliš: pogoršanje kvaliteta vode u rijeci Bosni, pogoršanje klimatskih uslova u Zenici, izumiranje ugroženih vrsta, taloženje nanosa.

PROČITAJTE I:   FOTO: Al'dino i Slađana Mandić uprkos kiši održali koncert na Zenica Summer Festu

Da se odmah proglasi moratorij na trošenje sredstava iz Programa prijateljskog okruženja s JP Elektroprivreda BiH od 15.8.2019 sa aneksom od 5.3.2021, kako bi se izbjegli negativni finansijski efekti po gradski budžet.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno