Zenica

FOTO: Položen kamen temeljac za džamiju u džematu Nemila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Položen kamen temeljac za džamiju u džematu Nemila – U džematu Nemila, dana 03.maja 2019.godine/ 27. Ša’bana 1440. hidžretske godine, položen je kamen temeljac za izgradnju nove džamije, uz veliki broj građana – džematlija Nemile, njihovih gostiju i zvanica. Domaćin manifestacije bio Ismail ef. Jusufović, imam džemata Nemila, a moderator na manifestaciji Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica.

Sama svečanost tekla je ovim redom:

-Učenje odlomka iz Kur’ana, Emir ef. Mujčin

-Uvodno obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Zenica, Jakub ef. Salkice

– Obraćanje imama džemata – Ismail ef. Jusufovića

– Obraćanje predsjednika organizacionog odbora – Naidina Ahmetspahića

– Ilahija – Ramiz ef. Redžić

– Pozdravna riječ novog zeničkog muftije – doc.dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarevića

– Klanje Kurbana – Halim ef. Čolaković

– Polaganje kamena temeljca uz učenje tekbira

-Dova

Iz obraćanja domaćina manifestacije, Ismaila ef. Jusufovića, imama džamije u Nemili izdvajamo:

– Nakon zahvale Allahu, dž.š., i salavata na dragog Allahovog  poslanika Muhammeda, a.s., i ovog lijepog islamskog pozdrava želim vam izraziti dobrodošlicu na svečanost u povodu polaganja kamen temeljca za novu džamiju u našem džematu Nemila. Ovo je trenutak kada smo posebno veseli i ovo je dan kojeg dugo čekamo, jer ideja o izgradnji nove džamije je stara 20 predugih godina. Zato smo vas pozvali da radost polaganja kamen temeljca za našu novu džamiju podjelimo sa vama i zato vam velika hvala što ste došli i svojim prisustvom uveličali ovu našu svečanost. Prije 20 godina džematlije ovoga džemata su svojom brojnošću nadišle prostorije sadašnje džamije i od tada se, našim narodnim jezikom kazano, guramo na džumi i teravih namazu, guramo se na dnevnim namazima pogotovu kada je dženaza namaz, guramo se u mektebskoj učionici koja je kapaciteta 25 učenika a često puta u jednom satu bude i do 50 učenika. Dvadeset godina bajram namaz ne klanjamo u džamiji, nego u sportskoj sali osnovne škole Ćamil Sijarić ovdje u Nemili -, obrazložio je razloge za gradnju nove džamije efendija Jusufović.

O značaju gradnje džamija Jusufović je istakao:

– Današnjim činom polaganja kamena temeljca za novu džamiju ovo parče Allahove zemlje činimo svetim i Bogu najdražim mjestom jer nas je poslanik Muhammed, a.s.,  podučio da su džamije Allahu, dž.š., najdraža  mjesta. Današnjom džumom ovo parče Allahove zemlje činimo mjestom sedžde, a sedžda je najveći  izraz pokornosti našem Gospodaru Allahu, dž.š. Današnjom dovom molimo Allaha, dž.š., da našu ideju o izgradnji džamije učini stvarnom i da džamija što prije ugleda svjetlo dana i počne služiti svojoj svrsi, a svrha ove, ali i svake druge džamije je izgradnja čovjeka.

Molim Uzvišenog Allaha da vas nagradi što ste došli i uljepšali ovu svečanost i neka vas dragi Allah čuva, amin -, kazao je, na kraju, efendija Jusufović. Novi muftija zenički, doc. dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević, koji je ovu dužnost preuzeo od doc. dr. sc. Ejub ef. Dautovića, pored ostalog, izrazio je zadovoljstvo što je odmah na samom početku mandata na ovakvoj hairli manifestaciji, polaganju kamena temeljca za novu džamiju. Nakon završene manifestacije, klanjana je džuma namaz i to na mjestu buduće džamije, a hutbu je održao i džumu imamio novi zenički muftija, doc. dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zenice, Fuad Kasumović.

E.Imamović; Foto:  S.Mujezinović/džematlije Nemile/Muftijstvo zeničko



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno