Zenica

FOTO: odavanje počasti i oživljavanje sjećanja na rahmetli Rešada Čalkića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: odavanje počasti i oživljavanje sjećanja na rahmetli Rešada Čalkića – Danas, 4. maja 2019.godine u organizaciji veterana 303 viteške brigade na gradskom groblju Crkvice održana je manifestacija odavanja počasti i oživljavanja  sjećanja na rahmetli Rešada Čalkića, komandanta 303 viteške brigade koji je poginuo 4.maja 1995.godine.
Na manifestaciji su se okupili Rešadovi ratni drugovi, predstavnici boračkih organizacija, njegove radne kolege kao i članovi njegove porodice.
Nakon polaganja cvijeća na mezar Rešada Čalkića prisutnima se obratio Muhamed Begagić, jedan od komandanata 303 viteške brigade, koji je govorio o liku i djelima rahmetli Rešada Čalkića.
Vjerski dio programa obavio je hafiz Safet ef. Husejnović.

Rešad Čalkić je rođen 14. februara 1952. godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici, a Pravni fakultet u Sarajevu. Veći dio svog radnog vijeka proveo je u Željezari Zenica odnosno u Rudarsko-metalurškom kombinatu, gdje je obavljao vrlo odgovorne poslove. Također, prije rata obavljao je  i druge značajne dužnosti u organizacijama i institucijama u Zenici. Bio je dugogodišnji društveni radnik. Posebno se isticala i njegova uloga u radu sindikata gdje je slovio kao istinski borac za ostvarivanje radničkih prava.

Početkom aprila 1992.godine, bez kolebanja Rešad Čalkić je  stao uz svoj narod, odlučno  riješen da se bori za odbranu ugrožene slobode, za odbranu svoga grada i svoje domovine, međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. U tom periodu obavljao je dužnost komandanta 2. bataljona u sastavu Prve zeničke brigade kasnije 303 viteške brigade.

Tokom ratnog perioda za potrebe Armije Republike Bosne i Hercegovine i grada Zenice vratio se u Željezaru Zenica na dužnost pomoćnika generalnog direktora. Tada je sa ostalim kadrovima Željezare dao veliki doprinos na preusmjeravanju Željezare na namjensku proizvodnju i logističko osiguranje jedinica naše Armije i stanovništva.

31.januara 1995.godine ponovo se angažuje u Armiji Republike Bosne i Hercegovine na dužnost komandanta 303 viteške brdske brigade.  Poginuo je 4. maja 1995.godine prilikom izvršenja borbenog zadatka na šerićko-teslićkom ratištu.

Rešada su krasile osobine izuzetne ljudske dobrote, blagosti s naglašenim osjećajem brige za svakog borca,  ranjenike, porodice  šehida i poginulih boraca. Za sebe kao komandanta nije tražio nikakve privilegije. Ono što je sljedovalo borcima pripadalo je i njemu. Bio je to starješina visokih moralnih vrijednosti koga su svi uvažavali i poštovali.

Ostala su u sjećanju  njegova prepoznatljiva obraćanja borcima kada je insistirao na časnoj borbi i odnosu prema protivnicima, kada je strogo kažnjavao krađu, koja se od nekih podvodila pod ratni plijen, i kada je to sve radio javno i pred postrojenom jedinicom.

Rahmetli Rešad je svojim djelima  pokazao prave ljudske vrijednosti i smisao čovjekovog života u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo. U postratnom vremenu kada se susrećemo sa erozijom morala, lažnih vrijednosti i idola, ljudske vrijednosti koje su krasile Rešada Čalkića i ostale naše heroje branice Bosne i Hercegovine,  trebamo isticati i njima se rukovoditi u našoj sadašnjoj borbi za očuvanje tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu i ekonomskog prosperiteta svih njenih građana.

Odlukom Predsjedništva BiH od 12.01.1996. godine Rešad Čalkić je posthumno promovisan u čin pukovnika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno