Nogomet

FOTO: Pogledajte kako su na današnji dan Hajdukove zvijezde bile nemoćne na Bilinom Polju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hajdukovi asovi Blaž Slišković, Zlatko i Zoran Vujović, Ivan Gudelj, Aljoša Asanović, Zoran Vulić briljirali su u Evropi, bili bolji od viceprvaka Italije, ali nisu mogli izbjeći poraz od Čelika, novajlije u Prvoj ligi.

Piše: J. MRŽLJAK/SCsport

U ljeto 1985. godine su fudbaleri Čelika osvojili titulu prvaka Druge lige zapad i posljednji put u klupskoj historiji se vratili u elitni rang jugoslovenskog fudbala. Odlučujuću pobjedu su Zeničani zabilježili u pretposljednjem kolu, kada su uz podršku 5.000 svojih navijača bili bolji od domaćeg Splita (1:0). Tokom ljetne pauze je trener Džemaludin Mušović ostao bez Enesa Dedića i Dine Đurbuzovića, ali su redove Čelika pojačali golman Tonči Gabrić, koji je došao upravo iz Splita, Edim Hadžialagić, prethodne sezone član šampionske ekipe Sarajeva, i Derviš Hadžiosmanović, pridošlica iz Budućnosti.

Prvoligaški nastupi Čelika u jesenjem dijelu šampionata u sezoni 1985-86 bili su solidni. Ako se izuzmu utakmice protiv “Velike četvorke” – porazi od Dinama (0:1) i Partizana (0:2), remi s Crvenom Zvezdom (0:0) – Zeničani su slavili u ostalim duelima na Bilinom Polju te donijeli bod s Grbavice protiv Željezničara (1:1) i iz Novog Sada u susretu s Vojvodinom (1:1). Čelik je nakon 14. kola bio na 12. mjestu s 11 bodova, bodom više od OFK Beograda na pretposljednjoj poziciji, što i nije bio loš plasman obzirom na težak raspored.

Na redu je bio susret 15. kola s Hajdukom, duel koji je, poput ostalih susreta s članovima “Velike četvorke” te jeseni, bio na rasporedu na Bilinom Polju. Samo bod osvojen u susretima s Dinamom, Partizanom i Zvezdom nije bio jedini razlog za zebnju u redovima Čelika. Protivnik, tim Hajduka, te polusezone je kvalitet dokazao sjajnim nastupima u Evropi. Ekipa nakrcana zvijezdama kakve su Blaž Slišković, Zlatko i Zoran Vujović, Ivan Gudelj, Aljoša Asanović, Zoran Vulić, u prva dva kola Kupa UEFA eliminisala je francuski Metz (5:1, 2:2), a onda i tim Torina, zvaničnog vicešampiona Italije (3:1, 1:1).

Tri dana nakon gostovanja u Zenici, Splićane je čekao dugi put u ukrajinski Krivi Rog, gdje je Hajduk igrao prvu utakmicu osmine finala Kupa UEFA protiv sovjetskog Dnjepropetrovska. Nastupi u Evropi bili su razlog zašto je Hajduk zaostao u domaćem prvenstvu, zauzimao tek osmu poziciju s 14 bodova, čemu treba dodati i eliminaciju u osmini finala Kupu maršala Tita od OFK Beograda na Poljudu, četiri dana prije susreta s Čelikom. Stoga je bio razumljiv potez Stanka Poklepovića, trenera Bilih, da u susretu s Čelikom poštedi Aljošu Asanovića i reprezentativnog beka Branka Miljuša te ih sačuva za evropski susret u Krivom Rogu.

Već po tradiciji, gostovanje Hajduka izazvalo je veliku pažnju ljubitelja fudbala u Zenici i središnjoj Bosni, koji su skoro do kraja ispunili Bilino Polje. Prvo poluvrijeme prošlo je u znaku gostiju, koji su propustili tri dobre šanse, pri čemu je Slišković u 8. minutu iz slobodnog udarca pogodio stativu. U narednom napadu je Zlatko Vujović pobjegao odbrani Čelika, nabacio Sliškoviću, a “Bakin” volej je grudima zaustavio Čelikov veteran Jasmin Gradinčić. U 30. minutu je Gudelj pretrčao Hadžialagića, ubacio Zlatku Vujoviću, čiji je udarac zaustavio i siguran pogodak spriječio Srđan Jovanović.

Za razliku od Splićana, fudbaleri Čelika su svoju prvu šansu pretvorili u gol, nedugo nakon što je beogradski sudija Stevan Radović, u svom prvoligaškom debiju, dao znak za početak drugog poluvremena. Enes Bešić je prošao desnom stranom, centrirao za Hadžiosmanovića, koji je loptu proslijedio Emiru Grciću, a Čelikov vezista je preciznim i jakim udarcem savladao Zorana Varvodića za erupciju na Bilinom polju (1:0). Ostatak utakmice prošao je u jalovim napadima favorizovanih Splićana da izjednače rezultat. Zeničani su izdržali sve nalete i nakon više od sedam godina zabilježili prvu pobjedu nad Hajdukom, trijumf koji im je omogućio da na kraju šampionata zadrže prvoligaški status.

Čelik – Hajduk 1:0 (0:0)

Zenica, 24. novembar 1985. Stadion Bilino Polje. Gledalaca 15.000. Vrijeme hladno i oblačno, teren pogodan za igru. Sudija: Radović (Beograd).

Strijelac: 1:0 Grcić (46)

ČELIK: Gabrić, Đurđević (Perduv), Zukanović, Gradinčić, S. Jovanović, Hadžialagić, Milidrag, Bešić, Nestorović (Mujičić), Grcić, Hadžiosmanović. Trener: Džemaludin Mušović.

HAJDUK: Varvodić, Tipurić (Weber), M. Petrović, I. Gudelj, Petrinović, Čelić, Zl. Vujović, Slišković, Zo. Vujović, Andrijašević, Vulić. Trener: Stanko Poklepović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno