Zenica

FOTO: Paklena šetnja Zenicom uz IC kameru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pošto svaki dan gledamo slike normalnim pogledom i okom fotoaparata, za promjenu neke slike iz Zenice na +35 st C i više, sa termovizijskom kamerom FLIR, profesionalnom opremom za ispitivanje toplotnih gubitaka na objektima.

Pošto nam je Zenica nadmašila legendarni Mostar sa + 40, svi se pitaju ima li granice. Nažalost, nema i ljudska bića rade sve u korist svoje propasti. Kada nam Mittal uz one stotine hiljada kubnih metara zagrijanih gasova sa prašinom iz svojhi toplih pogona Koksare, VP, Aglomeracije, Bof Čeličane, Valjaonica i Energetike pošalje u atmosferu svaki dan i uz malu pomoć nas samih padaju rekordi i biti će sve ubitačniji.

Sada već imamo na desetine zgrada koje su umjesto azbesta stavile limene krovove i uzalud je bio apel da se ne stavljaju tamne boje lima, Dobismo, crne, tamno sive, tamno smeđe i uz njih dobismo i desetine malih šporeta koji dodatno griju grad. U 13 h, na vanjskoj temp. zraka + 34 dobismo mjerenjem temperaturu krova od skoro + 70 st. C, Na plus 40 bit će i krov + 80 st. C. Pošto gore nema dodatne termoizolacije ispod lima, možete misliti pakla svima onim koji su odmah ispod krova.

Svako tamno i pogotovo crno auto je mali mini šporet i na jednom crnom izađe +80 st. C, zato ni za živu glavu ne ostavljejte djecu i životinje u njima, makar i na kratko. To je smrtonosna zamka i za sat sigurna smrt.

Na snimku ulice se vidi razlika između zagrijanog asfalta i drvoreda i razlika je 30 i više st. C i ne treba ni govoriti šta znači svako posađeno ili posječeno drvo. Razlika između Kamberovića polja i ulica u centru je preko 30 st. C, svaka zelena površina, trava, grm. drvo znači razliku između života i umiranja.

Dragi moji sugrađani, čuvajte se koliko možete, čuvajte i one oko vas svojim ponašanjem, razmišljanjem i djelovanjem jer samo tako se možemo oduprijeti klimatskim promjenama koje su već uveliko i naš gost, I to onaj neželjeni. Požurite u hlad, bilo kakav.

Zlatan Alibegović

Pojašnjenje: Ona temperatura na slici se odnosi na mjesto onog krstića koji je telemetrijski izmjerio temperaturu na toj mini lokaciji. Što je boja plavija to je hladnija podloga, a žuto-naranđasto-crveno znači sve toplije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno