Naše

FOTO: Otvoreno pismo Vijeća roditelja Gradonačelniku i Gradskoj upravi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Otvoreno pismo Vijeća roditelja Gradonačelniku i Gradskoj upravi – Obraćamo vam se sa zahtjevom da u skladu sa Statutom grada i  ovlastima gradonačelnika što hitnije u skladu sa zakonom i pravima djece pokušate pronaći rješenje za  JUOŠ “Enver Čolaković” PŠ Gnjusi.

Škola je u proteklom period za potrebe rekonstrukcije i investicionog ulaganja dobila sredstva od nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK cca 200 000 KM.

S tim u vezi uprava škole, vijeće roditelja i Školski odbor su pokrenuli niz koraka koji su u skladu sa zakonom i pokušali obezbijediti potrebnu projektnu i drugu dokumentaciju kako bi obnovili i dogradili dio školske zgrade.

Služba za urbanizam grada Zenica je postupajući po zahtjevu JUOŠ “Enver Čolaković” Janjići izdala Rješenje o urbanističkoj saglasnosti broj: 03-23-3996/19 od  26. 05. 2020. godine.

Škola je pristupila izradi glavnog projekta i elaborata te  iste u predviđenom roku  dostavila službi za urbanizam grada Zenica  koji su neophodni za dobijanje građevinske dozvole.

U međuvremenu, škola je u potpunosti provela otvoreni postupak Javne nabavke smatrajući da će proces dobijanja građevinske dozvole biti najmanji problem, jer je urbanistička saglasnost izdata u skladu sa članom 69. Zakona o prostornom uređenju i građenju grada Zenica.

Bitno je napomenuti da je škola dobila saglasnost na lokaciju objekta od strane “Elektrodistribucije”Zenica i JP”Vodovod i kanalizacija“ Zenica

Stvoreni  su svi uslovi da radovi na našoj školi mogu početi odmah, međutim škola ne može dobiti građevinsku dozvolu jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosi između škole kao pravnog subjekta

(investitora) i vlasnika zemljišta tadašnja Općina Zenica.

Proteklih nekoliko sedmica, uprava škole, predstavnici vijeća roditelja i savjet MZ Raspotočje su pokušavali riješiti spornu situaciju u gradskoj službi za urbanizam, ali bez uspjeha. Odgovor načelnice odjela za urbanizam grada Zenice i njenih saradnika  se svodi na to da bez određenih odluka vijeća grada Zenica ne može se dobiti građevinska dozvola niti bilo kakva odluka koja može garantovati da radovi mogu početi.

Roditelji naše škole su nezadovoljni sa ovakvim razvojem događaja i prebacivanjem krivice i nadležnosti sa jednih na druge, pa su odlučili na ovakav način skrenuti pažnju javnosti, ostvariti svoja prava i popraviti stanje škole koja se ozbiljno nije renovirala 30 godina.

U gradskoj upravi su  nam rekli da mi nismo jedina škola koja ima problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i da ti projekti se ne mogu također realizirati. Postavljamo pitanje kako druge općine rješavaju te probleme jer očito je da nemaju  tih problema. Završavaju velike kapitalne projekte vrijedne po nekoliko miliona KM (fiskulturne sale, igrališta, nove škole isl.)

Područna škola Gnjusi broji cca 150 učenika koji su sa upisnog područja MZ Raspotočje (Mišurin do, Raspotočje, Lopate, Gnjusi, Poljice). Školska zgrada je u veoma lošem stanju i što je veoma zabrinjavajuće krovna konstrukcija je pokrivena kancerogenim azbestnim pločama. Zbog veoma malog prostora nastava se odvija veoma otežano i bez nastave TiZO u zimskim uvjetima. Škola je u prvobitnom zahtjevu tražila i dogradnju sportske sale za koju su bila planirana sredstva u budžetu ZDK, ali smo djelimično odustali zbog određenih prepreka koje su naveli u službi za urbanizam, obećavajući da dogradnja neće predstavljati problem i da ne postoje prepreke za realizaciju istih.

Vijeće roditelja sa nestrpljenjem očekuje rekonstrukciju i dogradnju školske zgrade kao i urbanističku saglasnost za  izgradnju sportske dvorane za koju također imamo idejno rješenje i projekat a sredstva su planirana budžetom Vlade ZDK  pa se nadamo što skorijem rješenju i odobrenju gradnje.

Roditelji i mještani upisnog područja škole su potpisali peticiju za hitno rješavanje problema oko rekonstrukcije škole. S tim u vezi zahtijevamo od gradonačelnika da što prije bez politiziranja i utvrđivanja krivca za sadašnje stanje, pronađe najbezbolnije i interventno rješenje kako bi se radovi na našoj školi što prije počeli raditi zbog vremenskih uslova koji dolaze kao i zbog operativnosti novčanih sredstava. Potrebno je da se bez odlaganja omogući gradnja a da sve ostale korake oko papirologije završavaju naknadno.

Da podsjetimo  gospodina gradonačelnika i sve vijećnike da su prije četiri godine na igralištu ispred naše škole iznosli svoje programe djelovanja između ostalog i bolje uslove za školovanje i učenje djece.

Naša djeca zaslužuju da pohađaju nastavu u normalnim uslovima kao i sva druga djeca.

Rok za rješavanje našeg zahtjeva je sedam dana, u protivnom roditelji su odlučni u namjeri da poduzmu radikalnije mjere uključujući totalnu obustavu nastave i dolazak svih roditelja pred Gradsku upravu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno