Naše

EKOLOGIJA na začelju, kao i obično

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EKOLOGIJA na začelju, kao i obično – Kao i svake godine, vrši se raspodjela namjenskih sredstava dobijena iz Fonda zaštite okoliša Federacije, koja su prikupljena na osnovu plaćanja naknada za zagađenje okoliša po raznim osnovama.

Takođe, kao i svake godine, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i na kraju i zaštitu okoliša ZDK raspisuje konkurs za dodjelu namjenskih sredstava za projekte iz oblasti zaštite okoliša ( LOT 2 ) na području ZDK. I ne da nam vrag mira, prijavi se i Eko forum Zenica, naravno sa ekološkim projektom.

Kad mogu sve borilačke vještine, raspjevani i razigrani muzičari, kulturno-umjetnička društva, razni poletarci, pčelice, ribari, planinari, cvječari, ljubitelji svih vrsta životinja, cvijeća, hodanja, bočanja , skupljanja smeća i kesa i ćega već, valjda mogu i oni koji se bave – ekologijom. Iako znamo da nas ekolozi iz navedenog ministarstva ne ljube baš previše, puni entuzijazma a malo manje nade, ispunimo papire, iskopiramo i ovjerimo podosta dokumenata ( naravno platimo vađenje i ovjeru istih ) i dostavimo na pravu adresu.

I dočekasmo objavu liste srečnika kojima su dodijeljena sredstva na službenoj stranici ministarstva iako nije javno objavljeno da su izašli rezultati konkursa. Pod red. br. 84 – Eko forum, dodijeljeno čak 1500 KM, skoro trečina od onog što smo tražili. I ni tamo ni ovamo, sa ovim sredstvima se samo možete kvalitetno islikati ali uraditi bilo kakav projekat a pogotovu ozbiljniji ( osim skupljanja kesa svih vrsta ) ne možete  ni pomisliti.

Za ilustraciju smo napravili mali pregled strukture dodijeljenh sredstava:

  1. sportska i slična društva i udruženja – ima ih 26% – dodijeljeni iznosi, uk. 59.000 KM
  2. Mediji i slične organizacije – 10% -uk. 23.000 KM
  3. Udruženja građana, razna – 48% – uk. 87.000 KM
  4. Obrazovne i druge institucije – 10% – uk.32.500 KM
  5. Ekološka udruženja –  6% – uk.  8.500 KM

————————————————————————————————————

LOT 2 – Ukupno: 210.000 KM

U dilemi sam, da li dalje komentarisati dodjelu sredstava za ekološke projekte, ili zašto smo najugroženiji kanton, ili zašto je Zenica najzagađeniji grad, ili zašto su nam voda i tlo zagađeni, zašto ne smijemo jesti ništa sa zeničke zemlje….. da li je ovo ministarstvo sporta, civilnih poslova, kulture, muzičke i igračke umjetnosti, ?????? Da li je ovo konkurs za sticanje podrške pred izbore, da li je ovo manifestacija neznanja i nesposobnosti to ostavljam vama na izbor, dragi naši sugrađani. Samo jedno znam, još dugo ćemo se gušiti u smogu, gledati otpad i smeće svuda oko nas, udisati smrad fekalija iz rijeka i potoka i sve više sanjati o zdravom okolišu.

Alibegović Zlatan

ODLUKU MOŽETE PREUZETI NA LINKU: odluka_dodjela_sredstava_projekti_zastita_okolisa_2020

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno