Zenica

FOTO: OŠ “Meša Selimović” počela manifestacija “Dani otvorenih vrata – energetska efikasnost u mediteranskim školama”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: OŠ “Meša Selimović” počela manifestacija “Dani otvorenih vrata – energetska efikasnost u mediteranskim školama” – Danom otvorenih vrata u OŠ “Meša Selimović” Zenica započela manifestacija “Dani otvorenih vrata – energetska efikasnost u mediteranskim školama” u okviru projekta TEESCHOOLS (Transferring Energy Efficiency in Mediterranean SCHOOLS – Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama)

Lijepim i korisnim druženjem učenika, nastavnika i osoblja Škole te gostiju i prijatelja Projekta TEESCHOOLS, dana 12.12.2019. godine, u OŠ „Meša Selimović“ Zenica započela je manifestacija „Dani otvorenih vrata – energetska efikasnost u mediteranskim školama“. Događaji u okviru ove manifestacije nastaviće se tokom mjeseca decembra 2019. godine i januara 2020. godine i u drugim školama koje su obuhvaćene Projektom TEESCHOOLS. Radi se o slijedećim školama: JU Prva gimnazija u Zenici, OŠ „Žepče“ Žepče, OŠ „Hamza Humo“ Babino, Zenica i OŠ „Mak Dizdar“ Zenica. TEESCHOOLS projekat (Transferring Energy Efficiency in Mediterranean SCHOOLS – Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama) odobren je u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Mediteran 2014-2020 (Interreg MED) sa ciljem promocije održivog rasta u mediteranskom području poticanjem inovativnih koncepata i prakse te razumnog korištenja raspoloživih resursa. U projekat TEESCHOOLS je uključeno četrnaest partnera sa područja Italije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kipra, Francuske, Grčke i Španije. Vodeći partner u ovom projektu je Italijanska državna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj (ENEA). Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Implementacijom mjera koje vode unapređenju energetske efikasnosti (EE) i uspostavljanju sistemskog upravljanja energijom u školama, postigle bi se uštede u potrošnji energije te smanjenje emisije štetnih plinova. Dani otvorenih vrata u školama imaju za cilj podizanje svijesti o značaju energetske efikasnosti, ali i promociju ponašanja koje će voditi uštedama energije uz zadržavanje istog ili postizanje višeg nivoa komfora za osoblje i učenike škole. Dani otvorenih vrata pružaju svoj doprinos i u realizaciji općih TEESCHOOLS projektnih ciljeva. Jedan od ciljeva je stalni razvoj mreže u okviru ciljnih grupa Projekta koji predstavlja  osnovu za prenos znanja i dobre prakse u oblasti EE u mediteranskim školama. Istovremeno, ovakvi otvoreni događaji usmjereni na oblast EE koji, uz sve druge bitne sudionike, uključuju i najmlađe naraštaje, garant su održivosti Projekta TEESCHOOLS i općenito garant da će energetska efikasnost i zaštita okoliša u budućnosti i na našem prostoru postati ključna oblast razvoja o kojoj će imati ko da vodi kvalitetnu brigu.

TEESCHOOLS projekat i manifestacija „Dani otvorenih vrata – energetska efikasnost u mediteranskim školama“ koja je započeta danas u OŠ „Meša Selimović“ Zenica, a koju su učenici i nastavnici učinili ne samo korisnim nego i lijepim i veselim druženjem, pruža nesumnjivu podršku pilot-školama u realizaciji mjera unapređenja njihove energetske efikasnosti. Ono što je jednako važno, kontinuirana saradnja (u okviru ove i svih drugih TEESCHOOLS aktivnosti) te razmjena znanja i iskustava između svih bitnih sudionika Projekta, pruža i veliki doprinos u podizanju svijesti o značaju energetske efikasnosti ne samo za obuhvaćeni sektor obrazovanja nego i za društvo u cjelini i svakog njegovog pojedinca.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno