Kultura

FOTO: Održano druženje uz knjigu Mirsada Đulbića ZENIČKI LEKSIKON

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 12.avgusta 2020.godine od 11 sati, ispred knjižare EN u Titovoj ulici broj 20 u Zenici, održano  je druženje uz knjigu Mirsada Đulbića, ZENIČKI  LEKSIKON,  poznatog  Zeničanina i jako zanimljivog sagovornika, koji je prisutne dočekao sa duhovnošću obojenog uma.

Ovo je drugo druženje iz avgustovskog programa ZENICA 2020, KAFA UZ KNJIGU O ZENICI, koji su inicirali, osmislili i organizovali Midhat Kasap i Zuhra Bajramović-Halač.

Naime, svake srijede u mjesecu avgustu 2020.godine, planirano je druženje sa autorima i ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka.

Današnja knjiga na ovom druženju, „Zenički leksikon“ predstavlja riznicu znanja o Zenici i zeničkom kraju i jedna je topla priča o Zenici sa preko pet stotina različitih pojmova koji obuhvataju širok spektar naziva i objekata (toponimi, hidronimi, oronimi, spomenici i drugi objekti).

Ovaj leksikon je nezaboravno putovanje kroz prošlost našeg grada. O starim zeničkim kućama i porodicama, izvorima i česmama, hanovima i hotelima, vjerskim praznicima i objektima, mostovima, rijekama i potocima, mahalama i selima …

Posebnu aromu leksikonu daju fotografije, karte, ilustracije i drugi prilozi koji omogućavaju lakše snalaženje u prostoru. „Zenički leksikon“ je nesumnjivo značajno djelo i svojevrsna riznica i kolektivne memorije Zenice i zeničkog kraja za sve generacije čitalaca.

Kolika je vrijednost ovog „Zeničkog leksikona“ je ta, da je Zenica, nakon Zagreba (izdavač Hrvatski leksikografski zavod) i Sarajeva (autor Valerijan Žujo), ušla u krug gradova bivše Jugoslavije koja je dobila svoj leksikon, što je, kako je istakao 74-godišnji autor Đulbić, njega i motiviralo da se posveti prikupljanju građe za svoju 21. knjigu.

– Građu za knjigu prikupljao sam oko 12 godina, ali zbog čestih boravaka u bolnici to je bilo efektivno oko osam i po godina. U knjizi je cjelovito obrađeno 505 pojmova vezanih za Zenicu, a pisana je maternjim jezikom. Mnogi su me zvali i pitali koji je to maternji jezik, a moj je odgovor bio: Pa, maternji jezik – kazao nam je Đulbić, koji je inače diplomirani mašinski inžinjer.

Za naredne dvije srijede u mjesecu avgustu planirano je druženje ispred knjižare EN na Carini uz još dvije knjige, evo rasporeda:

Srijeda , 19. avgust, od 11.00 sati, Mirza DŽANANOVIĆ: GRAD U DIMNJACIMA – urbanizacija Zenice od 1945. do 1990. godine

Srijeda, 26. avgust, od 11.00 sati

Josip DUJMOVIĆ: ZENICA BLUES, OD PERVIZA DO ARENE

Iz organizacije ovih druženja poručuju:

-ČUVAJMO ZDRAVLJE! POŠTUJMO PROPISANE MJERE ZAŠTITE U VRIJEME KORONA VIRUSA!

Tekst i foto galerija: E. Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno