Naše

FOTO: Održana manifestacija “Vrandučka ašlama –grana“ 2017

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana manifestacija “Vrandučka ašlama –grana“ 2017 – Danas, 20.maja 2017.godine, u tvrđavi u Vranduku održana je TRADICIONALNA  KULTURNA MANIFESTACIJA “VRANDUČKA AŠLAMA-GRANA“ 2017. Datum održavanja je pomjeren nešto ranije zbog nastupajućeg mjeseca Ramazana.

Manifestacija ima za cilj održavanje tradicije i promocije starog grada Vranduka kod Zenice, udruženja žena “Vrandučka ašlama”, ručnih radova, bosanske kuhinje itd. Organizatori su bili udruženje žena “Vrandučka ašlama” na čelu sa predsjednicom udruženja, Hedijom Šehić iz Vranduka i Mjesna zajednica Vranduk. Ova tradicionalna manifestacija “Vrandučka ašlama-grana” traje, nažalost sa više prekida, od 1936. godine.

U organizaciji udruženja žena „Vrandučka ašlama“ obilježava se zadnjih devet godina i opet sa prekidom u 2014.godini zbog velikih poplava, koje su zadesile BiH. Udruženje žena „Vrandučka ašlama“ postalo je nezaobilazan faktor života i jedan od glavnih pokretača svih javnih manifestacija u Vranduku, ali i šire.

Pred nekoliko stotina prisutnih, a po lijepom,sunčanom i sparnom vremenu, manifestaciju je, veoma uspješno, vodila Sedžida Beganović-Isaković. Gošće udruženja žena “Vrandučka ašlama” bile su žene iz Moštra, Zavidovića i Koprivne. Prisutni su počašćeni specijalitetima iz domaće kuhinje (razne pite, punjene paprike, piletina…razni kolači), te domaći sokovi, kahva, koje su spremile vrijedne žene iz Vranduka i okolnih mjesta. U muzičkom dijelu, uz orkestar Nisveta Pivića nastupili su mlada Emina Sinanović, Fikret Šehić, Mersad Kavazović…. Po prvi put na sceni javni nastup sa Vrandučkim bečarcem imale su žene iz Udruženja Vrandučka ašlama.

Uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika u tri kategorije:

“NAJBOLJE AŠLAME”

“NAJBOLJI RUČNI RAD NA TEMU VRANDUK I AŠLAMA”,

“NAJLJEPŠA AVLIJA”,

U kategoriji “NAJBOLJE AŠLAME” nagrade su osvojili:

1.mjesto: Udruženje žena „Vrandučka ašlama“

2.mjesto: Sifeta Mujezinović

3.mjesto: Zaim Begić

U kategoriji “NAJBOLJI RUČNI RAD NA TEMU VRANDUK I AŠLAMA” redosljed je sljedeći:

1.mjesto: Elmana Sinanović

2.mjesto: Nihad Burić

3.mjesto: Ferida Mujezinović

U kategoriji “NAJLJEPŠA AVLIJA” plasman je sljedeći:

1.mjesto: Berina Gazić

2.mjesto: Nermina-Ernad Begić

3.mjesto: Edina Imamović

Novčane nagrade uručili su Besim Begić, predsjednik MZ Vranduk i predsjednica udruženja žena “Vrandučka ašlama”, Hedija Šehić. Pobjedničke ašlame su podjeljene prisutnim posjetiocima manifestacije.

Nakon proglašenja pobjednika nastavljeno je narodno veselje uz pjesme i kola.

Nakon ovakve, veoma uspješne, manifestacije nije ni čudo što Kraljevski grad Vranduk, sa čuvenom srednjovjekovnom tvrđavom, postaje sve posjećenije mjesto za mnogobrojne turiste iz zemlje ali i inostranstva, koji ovdje, osim razgledanja povijesnih eksponata i drevne tvrđave, mogu uživati i u specijalitetima vrandučke kuhinje, bosanskoj kahvi, a na dohvat ruke su im i simpatični i raznovrsni suveniri koje članice „Vrandučke ašlame“ nude u malim kioscima podno vrandučke tvrđave.

Posjetioci ove manifestaciju doživjeli jedan nezaboravan dan među drevnim zidinama Kraljevskog grada Vranduka.

Sponzori manifestacije bili su: Almy transport, Travel agencija, agencija Prevoz putnika, STRABAG, Bellona, Komgrad-Ze, Gradiz, BAU centar…

Tekst i foto galerija Ekrem Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno