Naše

EKSKLUZIVNO – FOTO: Tragom vrandučkih legendi, pronađene kamene kugle u Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EKSKLUZIVNO – FOTO: Tragom vrandučkih legendi, pronađene kamene kugle u Vranduku – U sklopu upoznavanja Starog grada Vranduka i njegove historije, posjetili smo Vrandučanina Zijada Čamdžića, koji je veliki zaljubljenik u Vranduk, njegovu historiju i pronalaske iz starina. Sa oduševljenjem nam pokazuje svoje pronađene predmete i opremu iz davnih vremena.

Tu su kamene kugle,  vrhovi strelica, toka za kaiš, ruda olova, nepoznati plemeniti metal okovan željezom, grif-potkovica, igla, klin za razbijanje kamena, oprema bosanskih kraljeva (plavo-bijeli ogrtač, kaciga, štit s grbom kraljevske porodice Kotromanić, aluminijski mač, koplje).

U vezi navedene opreme Zijad kaže:

– Ogrtač mi je skrojila supruga, a ja sam u mojoj radionici izradio sve ostale predmete. Tako se onda Bosna branila od neprijatelja, mač spreman za pojasom, kaciga na glavi, koplje u jednoj, a štit u drugoj ruci, – objašnjava Zijad.

Zbog navedenog mnogi su ga prozvali jednim od posljednjih čuvara bosanskog kraljevstva, i to s razlogom, jedini u Vranduku posjeduje opremu koju su nosili čuvari bosanskih kraljeva.

U vezi legendi on nam kaže:

-Malo njih zna, a većina naslučuje da se iza svake legende krije istina. Odvajkada, s koljena na koljeno prenosila su se znanja o Vranduku i vrandučkom klancu. Nažalost, ne u pisanom već u usmenom obliku, tako da se svakoj legendi tokom vremena nešto dodavalo a ponešto oduzimalo. Kroz taj vremenski tok došla je do nas legenda o odbrambenom dijelu Vranduka, kaže nam pronalazač kugli i ostalih predmeta, Zijad Čamdžić.

Zijad nam priča da legenda ide ovako:

– U stara vremena bila je isturena straža na Dobroj vodi iza Višegrada iznad Vranduka. Ta straža je imala zadatak, ako primjeti kretanje veće vojske ili više hajduka, da obavijesti stanovništvo vrandučkog klanca o hitnom povlačenju u utvrdu samog Vranduka jer ni tuđinska vojska, niti hajduci nisu mogli kroz Vranduk.

U ta vremena većinsko stanovništvo je živjelo na lokalitetu današnjeg sela Varošište. Povlačenjem žena i djece u utvrdu, muškarci bi zauzimali položaje na stijenama iznad utvrde. Svaka veća stijena bila je branik Vranduka. Puštali bi neprijatelje niz strmi kamenski put da bi ih onda zasuli strijelama, kamenim kuglama ili običnim kamenjem. To je bila prva linija odbrane. Na svakom podestu vodile su skrivene staze znane samo Vrandučanima.

Na jednom takvom podestu pronađene su i kugle,- priča Zijad legendu.

Pronašao je Zijad 11 kugli, čija je težina od jednog do tri kilograma. Prečnik kugli je 100 do 150 mm.

– Kamene kugle mogu poslužiti kao dokaz da je Vranduk stariji od XIV vijeka kad se prvi put spominje. Ako historičari pišu da je kralj Tvrtko I 1353 – 1391. godine, modernizovao vojsku vatrenim oružjem kamene kugle mogu poslužiti kao dokaz da je odbrana Vranduka još starija, jer njihova različita težina i veličina govori o tome da je korišten katapult a ne top. Za top je potrebna kalibracija što kugle ne posjeduju.

Slijedi još mnogo zanimljviih i do sad neobjavljenih vijesti iz Starog Vranduka i okoline,- kaže nam Zijad

Za kraj nam ovaj vrijedni pronalazač poručuje:

Nek’ svako od ove besjede uzme šta mu pripada, ko misli da je šarlatanstvo neka sačuva za sebe…

Nešto iz biografije o Zijadu:

Rođen u Vranduku 1967. godine, po zanimanju kovač,  s vlastitom kovačijom i izrađuje razne predmete od metala, stari zanat s ulaganjem u modernizaciju tehnologije, cnc mašine sa programima u 3 d- u. Učesnik rata 92-95, patriota…

 autor: E.Imamović / Fotose Zenicablogu ustupio Zijad Čamdžić

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno