Zenica

FOTO: Održan Mevlud u džamiji „Bosna“ u Novoj Zenici u okviru manifestacije „Želja za Resulom“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan Mevlud u džamiji „Bosna“ u Novoj Zenici u okviru manifestacije „Želja za Resulom“ – U okviru manifestacije „Želja za Resulom“, koju organizuje Medžlis islamske zajednice Zenica i koja traje od 09.11. – 02.12.2018.godine, sinoć 20.11. nakon jacije namaza, u džamiji „Bosna“ – džemat Nova Zenica, održan je prelijep mevludski program, koji su izveli imami MIZ Zenica.

Naziv manifestacije je „Muhammed a.s. ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba“.

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 20. novembra 2018. godine je 12. rebiu-l-evvel 1440. god. po Hidžri, koji se u islamskom svijetu, a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Inače, programom manifestacije MIZ Zenica – “Želja za Resulom”, određen je kao centralni događaj ovogodišnjeg obilježavanja mjeseca Rebiu-l-evvela, mjeseca Poslanika s.a.v.s., mjeseca mevluda u džamiji „Bosna“.

– Veliki broj prisutnih je imao priliku poslušati milozvučno učenje ilahija i mevluda zeničkih imama, a također i prigodne besjede hfz. Sulejman ef. Rafune, Sumedina ef. Kobilice i glavnog imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice. Mi u našem Poslaniku, Muhamedu s.a.v.s. zaista imamo divan uzor i stoga je svaka prilika da ga se sjećamo nama od koristi, te molimo Allaha Uzvišenog da to bude i večerašnje naše druženje, AMIN!-, objavili su na oficijelnoj facebook stranici džamije „Bosna“.

Istinski uzor svakom vjerniku muslimanu u njegovim djelima treba da je poslanik Muhamed pejgamber – poruka je ovogodišnjeg obilježavanja 12. rebiul evvel-a, rođendana Muhameda s.a.w.s..

Ovo je 16. godina zaredom otkako MIZ Zenica organizuje već tradicionalnu manifestaciju „Želja za resulom“, u povodu rođendana poslanika Muhameda a.s.. Cilj je promovisati lik i djelo pejgambera, evocirati uspomene i širiti znanje o njegovom životu.

MIZ Zenica pripremio je više od 70 programa u okviru manifestacije „Želja za resulom“. Tu su mevludski programi i predavanja za sve generacije vjernika, tribine, promocije knjiga i hafiski dersovi.

Domaćini su se, također, potrudili da daju doprinos ovom hairli skupu i za sve prisutne obezbjedili adekvatno osvježenje i prigodne slatkiše.

 

E.Imamović

Foto Edo Ibro

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno