Politika

FOTO: Obilježeno 27 godina SDA Zenica – Nakon izdaje u vlastitim redovima, okrećemo novu stranicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Velika sala Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a svečanoj akademiji su sprisustvovali zvaničnici SDA sa općinskog, kantonalnog i državnog niova vlasti. Povjerenik SDA Zenica Nezir Pivić u svome obraćanju prisutnima je akcentirao kako će Povjereništvo SDA Zenice okrenuti novu stranicu i posvetiti se osvježenju stranke.

“Okrećemo novu stranicu i posvećujemo se osvježenju stranke kroz nova učlanjenja, naročito mladih, a istovremeno se zahvaljujemo svima onima koji SDA vide samo kao sredstvo za ostvarenje ličnih interesa. Ovdje i sada poručujem svima onima koji su nekada bili SDA, a sada su izašli iz SDA, da zaborave iluziju da će upravljati ovom strankom”, poručio je Pivić te dodao da je prije dva dana promovirano 155 novih mladih članova SDA koji su profesori, magistri, inžinjeri, ljekari, ekonomisti, pravnici i drugi.

Iz SDA Zenica su poručili da će temelj svih aktivnosti biti kadrovski i programsko-politički zaokret i reforma kako bi u SDA i njeno rukovodstvo uključili mlade, sposobne i obrazovane. Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je izjavio kako je su imali izdaju u vlastitim redovima.

“Bez obzira na slabost na posljednjim izborima, siguran sam da ćemo naći pravi put i vratiti se na staze SDA. Imali smo izdaju u vlastitim redovima, to nikada nisam rekao, a sada ću reći i oni koji misle da ih ne vidimo, moram reći da ih vidimo”, poručio je Galijašević.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić u obraćanju prisutnima govorio je o prioritetima u Bosni i Hercegovini, o putu ka Evropskoj uniji te ekonomskom razvoju BiH. Povodom večerašnje godišnjice SDA Zenica je izjavio kako će reforme promijeniti 25-godišnju matricu djelovanja.

“Ove reforme će promijeniti matrice od 25 godina i nadalje će se vrednovati znanja i vještine. Uz znanja i vještine će se obezbijediti prosperitet Bosne i Hercegovine. Reforme i modernizacija će osvježiti rad SDA i vas koji zauzmete neke od funkcija u našoj državi”, kazao je Zvizdić.

Poliglota Malik Ejubović nedavno je postao član SDA, a njegov govor u velikoj sali izmamio je veliki aplauz. Ejubović poznaje sedam svjetskih jezika, a po povratku sa školovanja u BiH učlanio se u SDA jer se njeno djelovanje uklapa u njegove svjetonadzore.

“Smatram da mladi mogu dati nove ideje i ciljeve koji odgovaraju novom aktuelnom stanju u društvu gdje smo svjedoci odlaska mladih. Većina ljudi kada sam im rekao da ostajem u BiH su mi rekli da sam izuzetak, stvari se moraju promijeniti. Mi koji ostajemo moramo postati pravilo, a oni koji odlaze moraju biti izuzetak”, poručio je Ejubović.

Nakon govora u foajeu Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici je upriličeno druženje.

Tekst: Klix, foto: ZB

OBRAĆANJE POVODOM GODIŠNJICE SDA ZENICA

Dame i gospodo, dragi prijatelji, poštovani gosti!

Prije svega, dopustite mi da vam se duboko zahvalim što ste se u ovolikom broju pridružili obilježavanju 27. godišnjice SDA u Zenici. Izuzetna mi je čast što su danas sa nama predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA BiH prof. dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA BiH gosp. Šefik Džaferović, zastupnica u Parlamentu BiH gospođa Nermina Kapetanović, premijer i predsjednik kantonalnog odbora Zeničko-Dobojskog Kantona gosp. Miralem Galijašević, predsjedavajući skupštine ZE-DO kantona gosp. Jasmin Duvnjak, poslanici u federalnom parlamentu, kantonalni zastupnici i gradski vijećnici. Posebno selamim i pozdravljam prisutne osnivače SDA, naše vrijedne aktiviste i članove. Svakako selamim i pozdravljm borce Armije R BiH, naše generale i komandante koji su danas ovdje sa nama.

Na samom početku želim da vam čestitam 27. godišnjicu SDA Zenice. Koristim priliku, također, da čestitam i zahvalim se osnivačima Stranke demokratske akcije u našem gradu. Hvala im što su učestvovali u stvaranju idejno najoriginalnije i kadrovski najjače političke organizacije Bošnjaka na ovim prostorima.

Na prvi pogled je izlišno ponavljati da je Stranka demokratske akcije državotvorna politička snaga koja je u najtežim trenucima za domovinu istovremeno ustala i istrajala u političkoj borbi za njenu međunarodnu legitimaciju kao i u vojnoj odbrani od teške agresije iznutra i izvana. Nije izlišno, jer živimo u vremenu u kojem se političkim, medijskim i svakim drugim manipulacijama pokušava poništiti zasluga ove stranke, njenih lidera, posebno utemeljitelja rahmetli Alije Izetbegovića, kao i uspjeha na političkom, vojnom, privrednom i kulturnom planu. Stranka demokratske akcije je i nakon rata pokazala i dokazala da umije voditi narod i državu, da zna krojiti pravedne zakone, njegovati višestranačku parlamentarnu demokratiju i na vanjsko-političkom planu boriti se za bolju poziciju zemlje u svijetu.

U ovom historijskom poduhvatu ogromnu energiju uložila je i  OO SDA Zenica. Pokazala je to ona u ratu kroz brojne armijske brigade koje su djelovale diljem Bosne i Hercegovine braneći njenu slobodnu teritoriju i oslobađajući okupirane gradove. Dokazala je to ona kroz brojne institucije koje su udomljavale prognane i ranjene iz drugih gradova. Nakon rata Stranka demokratske akcije u Zenici pokazuje svu svoju sposobnost kroz Općinu, kasnije Grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton. Vidljivo je to kroz formiranje brojnih ustanova i organizacija, od političkih i privrednih, pa do kulturnih, sportskih i obrazovnih kao što je, primjerice, naš ponos – Univerzitet u Zenici. Posebno ovdje želim apostrofirati zasluge SDA za zenički preporod koji se desio u vremenu od 2004. pa do 2016. godine. Na čelu grada u tih 12 godina bio je naš vizionar i neimar rahmetli Husejin Smajlović koji već godinu dana nije sa nama. Svaki dobronamjeran čovjek će uz ovo ime uvijek vezati Glavnu gradsku magistralu, Poslovnu zonu, ekološku Deponiju Mošćanica, Muzej grada Zenice, stotine kilometara puteva, vodovodne i kanalizacione mreže i ulične rasvjete. Tu je, naravno, i njegov i naš ponos – Gradska arena, koja odnedavno na inicijativu vijećnika SDA u Gradskom vijeću nosi ime Husejina Smajlovića.

Krajem 2016. godine, tačnije na lokalnim izborima, Stranka demokratske akcije je izgubila političku moć koju je imala dugi niz godina. Izgubili smo poziciju gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću. Iako smo najjača politička snaga u predstavničkom tijelu Zenice, nemamo političku moć da bez drugih stranaka donosimo ključne odluke. Budući da nemamo moć donošenja odluka, nemamo ni punu odgovornost za ono što se od novembra 2016. godine do danas dešava u Zenici. A ono što se dešava u našem gradu nikako nije dobro. Primjetan je zastoj u razvoju grada, pa i nazadovanje u svakom pogledu. Mi ćemo se, bez obzira na to, u punom kapacitetu boriti da grad nastavi pozitivne projekte koji su ranije započeli kao i delegirati projekte koji su od interesa za nastavak izgradnje i razvoj našeg grada.

Želim vas, stranačke kolege i dragi prijatelji, u ovom trenutku informisati da Povjereništvo SDA Zenice, želi okrenuti novu stranicu i posvetiti se osvježenju stranke kroz nova učlanjenja i uključenja mladih, a istovremeno se zahvaliti svima onima koji SDA vide samo kao sredstvo za ostvarenje ličnih interesa. Ovdje i sada poručujem svima onima koji su nekada bili u SDA, a sada su izašli iz SDA, da zaborave iluziju da će upravljati sa SDA.

Želim vas, također, informisati da smo prije dva dana promovirali 155 novih mladih članova SDA a u pitanju su mladi univezitetski profesori, magistri, inžinjeri, ljekari, ekonomisti, pravnici, studenti i dr. Pored toga, u fazi pripreme je prijem i promocija novih  preko stotinu članova SDA. Oni će zajedno sa nama biti nosioci svih aktivnosti unutar stranke.

Dakle, još jedanput želim naglasiti da će temelj svih naših aktivnosti biti jedan kadrovski i programsko-politički zaokret i reforma kako bi na ovaj način u Stranku demokratske akcije i njeno rukovodstvo uključili iskrene patriote, mlade, sposobne i obrazovane. Ovo što kažem nije nikakva floskula, u ovoj nakani će ustrajati Povjereništvo SDA Zenica, a sigurno će ga podržati svi iskreni članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije. Vrijeme je za odgovorne i odlučne!

Na kraju želim svima nama, još jedanput čestitati 27. rođendan SDA u Zenici i da ih još puno dočekamo jači i jedinstveniji.

Živi i zdravi bili!

Nezir Pivić, povjerenik SDA Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno