Politika

FOTO: Zvizdić u Zenici – Nismo zadovoljni dinamikom i povećanjem broja radnih mjesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Zvizdić u Zenici – Nismo zadovoljni dinamikom i povećanjem broja radnih mjesta –  Predsjedavajući Vijeća ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je boravio u službenoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastao sa premijerom kantona Miralemom Galijaševićem, a u sklopu posjete Zenici razgovarat će i sa privrednicima.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predsjednik Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak i ministri kantonalnih ministarstava. Tema razgovora u sjedištu kantona bila je upoznavanje o situaciji u kantonu te problemina s kojima se susreću premijer i privrednici.

“Tematika je bila razmjena informacija o projektima i ključnim planovima kako na nivou Vijeća ministara tako i na nivou Zeničko-dobojskog kantona. Svi pratimo stiuaciju na svim niovima u BiH i mogu konstatovati da se većina stvari kreće u pozitivnom pravcu, ne naravno onom dinamikom i kapacitetom kojim bi mi to htjeli, ali činjenica je da je ZDK lider u izvozu unutar BiH”, izjavio je Zvizdić.

Dodao je da u Zeničko-dobojskom kantonu sjedište imaju neke od najrenomiranijih firmi te da je izvoz u BiH u prva četiri mjeseca u porastu.

“Na području ovog kantona sjedište imaju neke od najrenomiranijih firmi i to govori o činjenici da se ipak uspjelo staviti u funkciju planskog razvoja što predstavlja komparativne konkurentske prednosti BiH. Važan podatak je da izvoz u prvih četiri mjeseca značajno raste i to je jedan od ključnih indikatora privrednog razvoja, odnosno, da većina našeg izvoza, preko 73 posto, ide ka zemljama EU”, dodao je Zvizdić.

Dodao je da otvorenje novih firmi i proširenje kapaciteta znači i otvaranje novih radnih mjesta kojim se svjedoči svakog dana. Međutim, nisu zadovoljni dinamikom i brojem radnih mjesta.

“Sve to svakako govori o nekim pozitivnim tendencijama. Da li smo zadovoljni ukupnom dinamikom i brojem radnih mjesta, naravno da nismo, i nastavljmo kontinuirano raditi na svim projektima koji će značiti dalji put ka evropskim integracijama. One će značiti ekonomski razvoj BiH i stvaranje ambijenta mira i stabilnosti kao preduvjeta za ekonomski razvoj, nove investicije i prosperitet za dobrobit svih njenih građana”, zaključio je Zvizdić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je izjavio kako se nada da će ZDK dobiti potrebnu valorizaciju uspjeha zbog izvoza kroz drugačiju raspodjelu javnih prihoda i poticaja.

Zvizdić će u sklopu posjete Zenici položiti cvijeće poginulim borcima Zenice na spomen-obilježju Kameni spavač, razgovarati će sa privrednicima, a prisustvovati će i večerašnjoj svečanoj akademiji SDA povodom 27. godišnjice. Txt i foto: Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno