Zenica

FOTO: Obilježena 29. godišnjica od formiranja 303. viteške brigade i Željezarskog bataljona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Obilježena 29. godišnjica od formiranja 303. viteške brigade i Željezarskog bataljona- U kompleksu Spomen obilježja palim borcima Željezare Zenica (park kod direkcije Željezare Zenica), danas, 18.maja 2021.godine, održana je manifestacija obilježavanja 29 godina od formiranja 303.viteške brigade i Željezarskog bataljona.

Organizator je bio JOB „Unija veterana“ općine Zenica, primjereno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Moderator manifestacije i uvodni govornik bio je Tahir Šabić, predsjednik JOB-a „Unija veterana“ općine Zenica.

Polaganjem cvijeća odata je počast palim borcima, a cvijeće su položili: Udruženje četiri temeljne boračke organizacije (JOB Unija veterana, porodice šehida i poginulih boraca, RVI, dobitnici Zlatnih ljiljana), JOB Željezare Zenica i Arcelor Mittala, JOB ZDK, Bosanska čast, Grad Zenica, gradski odbor SDA Zenica, gradski odbor SDP Zenica.

Prigodnim govorom prisutnim se obratio i Muhamed Begagić, jedan od ratnih komandanata, koji je podsjetio na ratni put ovih brigada i nihove uspjehe u odbrani ovih naših bosansko-hercegovačkih prostora.

O prvoj zeničkoj 303.viteškoj brigadi i Željezarskom bataljonu, preuzimamo dostavljeni materijal od strane organizatora, JOB „Unija veterana“ općine Zenica:

PRVA BRIGADA ZENICA-303 VITEŠKA BRIGADA

18. maja 2021.godine, navršava se 29 godina od dana kada je formirana i kada je krenula na borbene zadatke Prva zenička brigada. O odbrani ovih naših bosansko-hercegovačkih prostora rečeno je dosta i biće kazivano i napisano još mnogo toga. Prva zenička kasnije 303 brigada dio je ponosne i časne odbrane grada Zenice i Bosne i Hercegovine bez koje bi se i historija drugačije pisala. Značajno je formiranje ove brigade kao prve manevarske jedinice Teritorijalne odbrane Republike BiH, što znači da je bila osposobljena za upotrebu u odbrani od agresije na širem prostoru ratom zahvaćene države. Prvi borbeni uspjesi ove brigade desili su se u okolini Zenice, posebno u periodu od 4. do 15. juna 1992.godine, nakon toga jedinica kreće na ratišta širom Bosne i Hercegovine i tako sve do kraja rata.

 

Brigadu su činili borci patriote različitih socijalnih slojeva i različitog obrazovnog nivoa  od NK radnika do doktora tehničkih nauka. Tokom cijelog ratnog perioda brigada je imala multinacionalni sastav. Od početka formiranja pa do kraja rata u brigadi je bilo 75 žena boraca.

Od strane Štaba vrhovne komande Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine brigada je već 15.04.1993.godine dobila počasni naziv „Slavna“ i kolektivno ratno priznanje „Zlatni ljiljan“. Pored naše brigade, ovo kolektivno priznanje dobila je još samo jedna brigada, 17 krajiška.

24.11.1994.godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine brigadi dodjeljuje počasni naziv „Viteška“. Ovaj naziv dodjeljivao se za hrabrost, odlučnost i požrtvovanost u odbrani od agresije.

Za ovakva priznanja zaslužno je oko 8.000 boraca koji su prošli kroz brigadu, od kojih je 1163 ranjeno, a 389 imaju status ratnih vojnih invalida.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim šehidima i poginulim borcima.

219 naših saboraca dali su svoj život u odbrani slobode i nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Brigada je iznjedrila 23 Zlatna ljiljana.

Grad Zenica nije zaboravio svoje heroje i brigadi po završetku rata dodjeljuje prestižna priznanja, „Plaketu grada Zenice“ i „Grb grada Zenice“. Značajno je da i jedna gradska ulica nosi naziv po Prvoj zeničkoj brigadi.

ŽELJEZARSKI BATALJON

13. maja 1992.godine je formiran Željezarski bataljon Teritorijalne odbrane u čijem sastavu su bili dobrovoljci radnici Željezare Zenica, a za komandanta je izabran Hamdija Kulović. Bila je to prva jedinica koja je ustrojena po svim vojnim pravilima, a za tadašnje okolnosti i dobro opremljena sa naoružanjem i materijalno-tehničkim sredstvima. Uz već postojeće tadašnje  jedinice Teritorijalne odbrane u općini Zenica, Željezarski bataljon je ulio dodatnu snagu i sigurnost u odbrani Zenice. Formiranjem Prve brigade Zenica tokom mjeseca maja Željezarski bataljon ulazi u sastav te brigade kao njen treći bataljon. Tako je bilo i u 303 viteškoj brigadi  sve do kraja rata.

U odbrameno-oslobodilačkog rata učestvovalo je oko 7000 radnika koji su bili u sastavima zeničkih jedinica, ali i u jedinicama iz drugih gradova. Radnici Željezare su bili osnovica za formiranje zeničkih jedinica kao i prištapskih jedinica 3. Korpusa Armije RBiH. Iz ovog kolektiva su izrasli mnogi heroji i komandanti, a posebno bih istakao rahmetli Rešada Čalkića koji je poginuo kao komandant 303 viteške brigade.

Svoje živote za državu BiH dalo je 396 radnika „Željezare“, pripadnika Armije RBiH. Bilo je  1103   ranjena borca, od kojih su 672 ostali kao trajni ratni invalidi.

Doprinos Željezare u odbrambeno-oslobodilačkom ratu je neizmjeran i u namjenskoj proizvodnji kao i u ishrani pripadnika Armije RBiH i civilnog stanovništva.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno