Zenica

VIDEO+FOTO: Proces vakcinacije u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Proces vakcinacije u Zenici- Molili smo Boga da dođu bilo kakve vakcine- U Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u toku je proces vakcinacije stanovništva protiv koronavirusa, a novinarske ekipe po unaprijed utvrđenom planu danas su imali priliku porazgovarati sa sugrađanima te snimiti proces vakcinacije. Masovnija vakcinacija protiv infekcije Covid-19 u prostoru Gradske arene će trajati do petka, 21. maja.

Oko 5.700 doza vakcina proizvođača Pfizer je ukupno stiglo u Zeničko-dobojski kanton u kojem je do sada vakcinisano oko 9.000 građana.

-Angažovali smo 80 radnika, koji su raspoređeni na sedam ljekarskih punktova; sedam punktova za administraciju i sedam punktova za vakcinaciju. Čitav proces ne bi trebao trajati duže od 15 minuta. Imamo predviđeno i mjesto za opservaciju građana, nakon vakcinacije, gdje imaju i osvježenje- istakla je Čajdrić.

Pozive za vakcinaciju, napominje, građani su dobijali iz njima pripadajućih porodičnih ambulanti. Svi su, kako se ne bi stvarale gužve, dobili termine za vakcinaciju, koja protiče bez problema.

-Do petka će biti vakcinisano 2.000 naših građana. Zamolili bismo ih za strpljenje, svi će doći na red. Idemo po planu Federacije BiH- kazala je Čajdrić, koja napominje da su se proces vakcinacije obavlja po unaprijed, dan ranije pripremljenim spiskovima, na kojima se nalaze samo imena građana koji su potvrdili dolazak na vakcinaciju.

Mobilni vakcinalni timovi obići će te u kućnim uslovima vakcinisati oko 230 građana tog grada, a koji nisu mogli doći u Arenu. Podršku medicinarima pružaju i pripadnici Civilne zaštite i volonteri Crvenog krsta/križa Zenica, dok informatičku podršku procesu pružaju službenici Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Sve epidemiološke mjere se poštuju prilikom ulaska u dvoranu, a tokom vakcinacije ljubazni medicinari usmjeravaju pacijente ka punktovima ljekarskih pregleda, administracije, do kabina za vakcinaciju te prostora za opservaciju gdje se nalaze službenici Hitne pomoći Zenica. Čitav proces ne traje više od 15 minuta uz 30-ak minuta opservacije nakon vakcinacije, potvrdila je koordinatorica procesa vakcinacije JU Dom zdravlja Zenica Selma Čajdrić.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno