Zenica

Foto: obdanište Sindibad – radionica Saobraćajna kultura

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: obdanište Sindibad – radionica Saobraćajna kultura -Sa radionicom Saobraćajna kultura, započelo je obilježavanje Dječije nedjelje u obdaništu Sindibad, u okviru projekta pod nazivom Biciklijada Sindibad 2016. Cilj projekta je afirmacija sporta kao zdravog načina življenja, a ujedno i bicikilizma kao efikasnog i ekološki prihvatljivog načina transporta.

Akcenat se stavlja i na potpuno uključivanje djece sa posebnim potrebama u aktivnosti sa drugom djecom, vodeći se Konvencijom o dječijim pravima. Ono što se nastoji suzbiti i umanjiti, te na šta želimo skrenuti pažnju, jeste sve češće boravljenje djece predškolskog uzrasta pred televizorom, tabletom, mobitelom, ili općenito u zatvorenom prostoru. Posljedice ovakvog načina provođenja vremena su mnogostruke, a kreću se u krajnosti od razvoja potpuno asocijalne djece do one antisocijalne, ili u fizičkom smislu od djece sa izrazito slabim imunitetom do one pretile.

Upravo iz ovih, ali i mnogih drugih razloga,obdanište Sindibad se opredijelilo za implementaciju ovog projekta. Korisnost vožnje bicikla ogleda se u razvoju koordinacije tjelesnih pokreta, koordinacije i snalaženja u prostoru i vremenu, koordinaciji oko – ruka, te općeg stanja djeteta. Ujedno će djeca imati priliku naučiti pravila u saobraćaju, koristeći se posebno napravljenim biciklističkim stazama i znakovima. Projektne aktivnosti će trajati dvije sedmice, a nakon prve radionice o saobraćajnoj kulturi, izvedene od strane sportske škole Winner, planirane su i radionice sa Zavodom za javno zdravstvo ZDK o sigurnosti u saobraćaju i pružanju prve pomoći, te kreativne radionice u obdaništu o biciklizmu.

Nakon toga, biće organizovana i poligonska vožnja bicikla, dva dana, na prostoru igrališta OŠ „Skender Kulenović“. Završna manifestacija, biciklijada, organizovat će se na ruti od bulevara do Trga Alije Izetbegovića. Planirano jeučešće od šezdesetero djece uzrasta od 4 do 7 godina, kako iz obdaništa Sindibad, tako i iz drugih obdaništa, te djeca iz sportske škole Winner. Osiguranje i zaštita na putu biće pružena od strane MUP – a ZDK i Crvenogkriža. Kompletan projekat podržan je od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Za ZB Adnan Zaimović, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno