Zenica

Abakus: Šarena parada o dječijim pravima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Abakus: Šarena parada o dječijim pravima- PPU “Abakus” Zenica je privatna predškolska ustanova i ustanova za boravak djece školskog uzrasta, koja od 2008. godine organizira cjelodnevne i kraće programe za djecu uzrasta od 3 do 12 godina.

U “Abakusu” smatramo da djeca trebaju posebnu zaštitu. U ophođenju s njima, tako se kaže, svako pokazuje svoje pravo lice. To vrijedi za odrasle, ali isto i za društva i države. Nema razdoblja u kojem djeca nisu bila zlostavljana i iskorištavana, a to je oblik posebno teške povrede ljudskih prava.

U okviru obilješavanja “Dječije nedjelje” organizirali smo radionice o pravima djece, na kojima smo djeci približili saznanja o njihovim pravima, te izradili transparente.

Danas smo organizirali “Šarenu paradu o dječijim pravima”, gdje smo željeli ukazati na dječija prava sloganima: “Imam pravo na kvalitetno obrazovanje!”, Imam pravo na zdravstvenu zaštitu!”, “Imam pravo na sigurnost!”, “Imam pravo na zdrav okoliš!”, “Imam pravo na igru!”, “imam pravo na svoje mišljenje!” itd.

Parada se kretala od vrtića „Abakus“ na adresi Fra Ljube Hrgića 12 do Trga Alije Izetbegovića. S obzirom na naše transparente i kostime privukli smo pažnju mnogobrojnih prolaznika, ali posebno Zeničana i Zeničanki starije životne dobi. Građani treće životne dobi su nam udijelili najviše komplimenata i podržali nas u isticanju prava djece.

Mi ovog puta želimo istaknuti nekoliko osnovnih preporuka i zaključaka iz alternativnog izvještaja o stanju prava djeteta u BiH koji je sačinila organizacija Save the Children:

• Potrebno je činiti više napora da se djeca zaštite od nepovoljnih i štetnih utjecaja sredine koji su rezultat rata, siromaštva ili regionalne nerazvijenosti.

• Diskriminacija ostaje veliki problem u Bosni i Hercegovini i pored aktivnosti i napora učinjenih u cilju njezinog smanjenja. Potrebno je osigurati bolju promociju i provođenje Zakona o zabrani diskriminacije, posebno kada je riječ o djeci.

• Mediji bi mogli imati značajniju ulogu u smanjenju diskriminacije, ali je potrebno da se u svom izvještavanju temelje na pravima djeteta.

• Potrebno je u zakone i društvo ugraditi mehanizme za efikasnu primjenu najboljeg interesa djeteta. Pri donošenju svih zakona nužno je osigurati uvjete da se domaći zakoni zasnivaju na ovom principu.

• Potrebno je iskoristiti postojeće kapacitete za participaciju djece i kontinuirano osposobljavati cijelu zajednicu (institucije, djecu, porodice, odrasle, profesionalce…) za praktično partnerstvo s djecom koje bi bilo poticajno za dječiji razvoj, a unapređujuće za razvoj sredina po mjeri djece, pri čemu je posebnu pažnju potrebno posvetiti ugroženim i manjinskim grupama.
Kompletan izvještaj možete pronaći na linku: https://nwb.savethechildren.net/sites/nwb.savethechildren.net/files/library/alternativni-izvjestaj-o-stanju-prava-djeteta-u-BiH.pdf
U prilogu pogledajte fotografije naše parade u kojoj je učestvovalo preko 70 djece sa zaposlenicima PPU „Abakus“ Zenica.

PPU „Abakus“ Zenica
T: 032 405 330
E: [email protected]



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno