Zenica

FOTO: Međunarodni dan djevojaka u IKT

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Međunarodni dan djevojaka u IKT – Centar za mlade INPUT već treću godinu za redom obilježava Međunarodni dan djevojaka u IKT. Od 24.04. do 28.04.2017. organizovano je niz edukativnih radionica za djevojke iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Dan djevojaka se obilježava svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru. Obilježavanje „Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u“ pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta.

Međunarodni dan djevojaka u IKT dio je inicijative „Tech Needs Girls“ koju su pokrenule zemlje članice ITU (International Telecommunications Union), koja uključuje školarine, mentorstvo, savjetovanje i organiziranje niza događaja širom svijeta usmjerenih na osnaživanje žena i podršku onima koje odluče svoju karijeru potražiti u IKT-u.

U cilju podizanje svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono–komunikacionih tehnologija i promicanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru, Centar za mlade INPUT  je obilježio nizom edukativnih radionica i obilaskom dvije IT firme.

U utorak, srijedu i četvrtak su organizovane po tri radionice na dan. Djevojke su imale priliku da se upoznaju sa osnovama programiranja u Scratchu, HTML, osnovama grafičkog dizajna i izrade web stranice, isto tako imale su priliku da se upoznaju i sa hardverskim komponentama računara kao i osnovama robotike. Petak su IT djevojke posjetile dvije kompanije u Sarajevu, a to su Networks gdje su imale priliku da se upoznaju sa djelatnostima kompanije i mogućnostima da svoje ideje pretvore u starup biznis i Atlantbh gdje su sa oduševljenjem slušale talent liderice pomenute kompanije. Imale su priliku da vide i poslušaju koji su to uslovi da se zaposle u tu kompaniju.

Koji su uslovi rada i koje su pogodnosti rada u informatičkom sektoru. Drago nam je što je 35 djevojaka imalo priliku da posjeti ove kompanije i da na neki naćin postaknemo te djevojke da se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Ovaj projekat je realizovan  uz pomoć partnera i sponzora: Grada Zenica i Gradonačelnik, ProComp d.o.o., Acerol Mittal i Vispak. Nadamo se da će nakon ovoga događaja zainteresovati većina djevojaka sa područja Grada Zenice da se bavi informaciono-komunikacionim tehnologijama.
Klikom ovdje možete pogledati fotogaleriju:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno