Zenica

FOTO: Održane hatme – završni ispit polaznika mektebske pouke u džematu „Nova Zenica“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održane hatme – završni ispit polaznika mektebske pouke u džematu „Nova Zenica“ – Kao što je ranije najavljeno, danas. subota 29.04.2017. godine, u džematu „Nova Zenica“ održane su hatme – završni ispit polaznika mektebske pouke, treće po redu od formiranja džemata.

Završnom ispitu je pristupilo 123-oro djece, dok je jedan manji broj bio spriječen iz zdravstvenih razloga. Komisija u sastavu mr. Emir ef. Pašalić i Ahmed ef. Hrustić, pažljivo je pratila i ocjenjivala sve ono što su djeca tokom hatmi „prezentovala“, a što su tokom ove mektebske godine učila i naučila, pod rukovodstvom svoga mualima Hasan ef. Kozlića. Bez obzira na prohladno vrijeme i kišu, koja je padala cijelo jutro, atmosfera u džamiji „Bosna“ bila je svečana.

Bio je to praznik mladosti, potvrda ako Bog da svijetle nam budućnosti, mehlem za oči i dušu prisutnih, a njih nije manjkalo. Džamija je bila ispunjena u potpunosti roditeljima, rodbinom i prijateljima naše dječice, koji su gotovo dva puna sata imali priliku slušati i uživati u prelijepom učenju Kur’ana časnog od strane naše dječice, u izvođenju poučnih recitacija, davanju potpunih, ponekad na jedan jako simpatičan način, odgovora na pitanja iz oblasti ahlaka, ibadata, akaida, historije islama…

Budimo iskreni i priznajmo da smo i mi stariji, možda, imali priliku nešto novo naučiti ili u najmanju ruku, da se podsjetimo nekih pravila i definicija, a koja smo učili u našim „mektebskim danima“. I pored pomenuta dva sata, nedostajalo je vremena da se prisutnima prezentuje sve što su djeca sa svojim mualimom spremila za ovaj završni ispit.

Za neke od djece ovo su bile i posljednje hatme, jer sa završetkom 9. razreda oni na neki način završavaju formalno mektebsko obrazovanje. Naravno, to ni u kom slučaju ne znaći i da prekidaju vezu sa džematom i džamijom već naprotiv, sada na neki način ulaze u krug „odraslih“ članova džemata. Svima njima uručena su posebna svjedočanstva sa nivoa MIZ Zenica i određene hedije u formi adekvatne knjige.

Također, jedan broj knjiga je dodijeljen i onima koji su tokom cijele mektebske godine bili najredovniji u dolascima u mekteb. Naprijed pomenuti članovi komisije su na samom kraju imali samo riječi hvale za sve viđeno, te su uz adekvatnu poruku za ovu priliku, upućenu prije svega roditeljima, u kojoj su još jednom istakli značaj, obavezu i odgovornost roditelja spram potpunog i islamom propisanog odgoja njihove djece, roditeljima, djeci, kao i svim prisutnim čestitali uspješno završenu „mektebsku“ godinu.

Nakon proučene dove, djeci su podijeljeni i adekvatni paketići, koji džematski odbor već tradicionalno obezbijedi uz ovu priliku i na taj način doprinese još većem zadovoljstvu naše dječice, naših uzdanica, onih koji će ako Bog da, od nas starijih preuzeti i nastaviti nositi amanet islama na ovim našim prostorima. Uz čestitke roditeljima i djeci na mubarek događaju, upućujemo dovu Allahu Uzvišenom da nas sve skupa ojača u dini islamu, učvrsti na Njegovom putu i sačuva od iskušenja, koja ne bi mogli izdržati, amin!

E. Ibrahimagić/E.Imamović
Foto galerija E.Ibrahimagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno