Naše

FOTO: Izgrađen bunar za vodu u Nigeriji, dar džemata Bosna Nova Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Izgrađen bunar za vodu u Nigeriji, dar džemata Bosna Nova Zenica – Ovih dana završen je bunar za vodu u afričkoj državi Nigeriji, za čiju izgradnju je novac prikupljen ciljanom sergijom (dobrovoljni prilog) nakon džume namaza 05. januara 2018.godine. Na sergiji prikupljeno 2.136,25 KM i 32 €. Ovim novcem je osigurano, za samo jednu sergiju, izgradnja jednog bunara sa rezervoarom i dio sredstava za drugi bunar, kazali su iz džemata Nova Zenica.

Tim povodom je objavljeno:

– Malo više od mjesec dana je prošlo, od kada se “rodila” ideja kod džematskog odbora da se džemat uključi u projekat izgradnje bunara u zemljama Afrike, preko organizovanja sergije i skupljanja sredstava, uručivanja istih koordinatorima projekta, pa evo do realizacije našeg “nijeta” na terenu. Sa velikom radošću i ushićenjem smo primili fotografije o realizovanom projektu, ako Bog da “trajne sadake” velikog broja naših džematlija i mnogih drugih koji su doprinijeli da se sakupe potrebna sredstva (1 000 eura) za izgradnju bunara i evo sa zadovoljstvom vam ih dajemo na uvid. Svjesni činjenice da su Kur’anske istine neprolazne i da će, kako Allah Uzvišeni u svojoj Knjizi kaže: “Ko uradi i trun dobra, vidjet će ga…” svako od nas na drugi, ako Bog da za nas bolji svijet, “ponijeti” samo naša hajr djela koja smo uradili upravo radi postizanja Allahovog dž.š. zadovoljstva, molimo Ga da nam ovaj naš hajr primi kao “trajnu sadaku” i uvrsti u naša dobra djela, amin! Ova akcija je i primjer, kako jedinstvo daje rezultat, kako džemat može i treba djelovati i kako se u cilju naše svijetlije budućnosti trebamo držati zajedno, odnosno čvrsto se držati Allahova dž.š. užeta i nikako se ne razjedinjavati! Još jednom, mubareči svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta!-, sa zadovoljstvom ističu iz džematskog odbora Nova Zenica.

Inače, džematski odbor džemata Nova Zenica je na svom posljednjem sastanku u 2017. godini odlučio da se priključi ovoj hairli akciji, u kojoj se prikupljaju sredstva za izgradnju bunareva za vodu u Africi. Jedan od najboljih i najznačajnijih projekata koji su svojevremeno pokrenuli dvojica naših sugrađana, Haris Hećimović i Aldin Kajmaković, jeste dakle izgradnja bunara sa pitkom vodom u sedam afričkih zemalja i to Obala Slonovače, Gambija, Togo, Burkina Faso, Mali i Nigerija. Projekt je velikom brzinom postao izuzetno cijenjen, te Bosanci i Hercegovci, Sandžaklije, stanovnici Hrvatske i svi oni koje se nalaze širom svijeta sudjeluju ili ponaosob sakupljaju novac za izgradnju bunara. U ovom projektu učestvuje i veliki broj udruženja, humanitarnih organizacija, preduzeća, kompanija kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz susjednih zemalja. Dosad je izgrađeno preko 300 bunara, a ukupan broj uplaćenih bunara do današnjeg dana povećao se na 767. Cijene bunara su od 800 do 1.000 eura, te variraju zavisno od zemlje u kojoj se grade, kao i od toga da li se gradi bunar sa rezervoarom ili bez rezervoara.

Iz džemata Nova Zenica koriste priliku da se zahvale svim onima koji dali svoje priloge  uz dovu Allahu Uzvišenom da ih mnogostruko nagradi i na ovom i na budućem svijetu, amin!

Detaljnije informacije o samom projektu možete pratiti na fb stranici koju vodi jedan od koordinatora – Aldin Kajmaković.

E.Imamović / Fotografije proslijedio Aldin Kajmaković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno