Naše

Slučaj Clexane: još bez konkretnih informacija o realizaciji poslaničke inicijative

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Slučaj Clexane: još bez konkretnih informacija o realizaciji poslaničke inicijative – Nakon zaključka na Skupštini ZDK od Ministarstva zdravstva ZDK te od ZZO još uvijek ne dolaze nikakve konkretne informacije kada će i na koji način trudnice refundirati lijek Clexane. Za sada podršku i interesovanje za realizaciju zaključka dobili smo jedino od predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmina Duvnjaka.
Ovim putem pozivam Ministra Zdravstva ZDK da poduzme potrebne korake koji su u njegovoj nadležnosti kako bi trudnice u njegovom kantonu ostvarile pravo za koje su se izborile. Kako je tvrdio gospodin Brenjo u svojim izjavama za medije, da se lijek Clexane ordinira isključivo stacionarno, ovom prilikom želim da pobijem navedeni argument.
U prilogu možete vidjeti kako izgleda nalog za izdavanje lijeka Clexane u Sarajevskom kantonu. Trudnice pomenuti nalog dobiju od svog ljekara ili hematologa te sa istim odlaze u Dom zdravlja.
Trudnice zatim podižu potrebnu mjesečnu dozu koju takođe ordiniraju same u svojim domovima.
Medicinsko osoblje u KS preporučuje trudnicama da same sebi ordiniraju lijek jer, prije svega nije dobro po njih da dolaze svakodnevno u ustanovu gdje mogu pokupiti razne viruse i infekcije od drugih pacijenata.
Isti slučaj je i u RSu a ako se desi da lijeka trenutno nema u Domu zdravlja isti se nakon kupovine refundira od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja.
Poručujem gospodinu Ministru da se raspita i konsultuje sa kolegama iz susjednog kantona prije nego što iznese arugmente koji nisu validni. Takođe ga pozivam da prije svega sa ljudske strane izađe u susret ovoj osjetljivoj skupini te da počne razmišljati u smjeru kako ubrzati proces realizacije a ne isključivo samo koje su to prepreke.  Model realizacije postoji, primjenjuje se u više kantona.
Apeli još uvijek dolaze od strane trudnica iz više gradova ovog kantona koje pozivaju i mole za prikupljanje injekcija jer nisu u finansijskoj prilici da ih kupuju. To je jedino ono što naše nadležne treba da brine te da im bude poticaj za hitnu realizaciju. Ovdje se radi o životima, malim nedužnim životima koji trebaju tek doći na svijet, oni nemaju vremena za ničiju sujetu ili stranačku netrepeljivost. Ovo je iznad svakog političkog sistema.
Ovu inicijativu bi svi trebali da posmatraju kao pobjedu života a ne kao svoj lični poraz. U prilogu takođe dopis od Zavoda zdravstvenog osiguranja RSa u kojem se navodi na koji način oni refundiraju heparinske lijekove za trudnice sa trombofilijom zajedno sa testiranjima za navedeno stanje.
S poštovanjem, Lana Jonjić


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno