Zenica

VIDEO: Povratak u CRKVICE – izgradnja i povezivanje sa centrom ZENICE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Povratak u CRKVICE – izgradnja i povezivanje sa centrom ZENICE- U saradnji sa you tube kanalom Zenica kroz objektiv donosimo vam priče o mahalama, ulicama i dijelovima grada u Zenici.

Crkvice su naseljeni dio Zenice smješten u njenom istočnom dijelu iznad desnih obala rijeke Bosne i Babine Rijeke, sa urbanizacijom ovog dijela Zenice se započinje nešto više od decenije od završetka Drugog svjetskog rata, a naziv naselja se vezuje za jednu manju katoličku crkvu drvene građe koja se ovdje nalazila još prije osmanskog osvajanja Bosne 1463 godine, dok je prvi pomen ovog naselja zabilježen u Opširnom popisu Bosanskog sandžaka proveden pod vlašću osmanske uprave iz 1604. godine, a prema popisu iz perioda Austrougarske monarhije 1895 godine Crkvice su imale 429 stanovnika, koji popis je pored Crkvica obuhvatio Pehare, Kopilo i Novo Selo.

Sa Izgradnjom prvih stambenih objekata počelo se 1953. godine, istovremeno sa zapoćetim radovima na objektu današnje bolnice u Crkvicama, ali je ubrzana izgradnja započela pred samo otvaranje ove zdravstvene ustanove.

Za razliku od starih mahala iz Osmanskog perioda smještenih na lijevoj obali rijeke Bosne, gdje se prilikom projektovanja i izgradnje stambenih objekata u Zenici nailazilo na probleme u vidu velikog broja starih kuća koje je trebalo srušiti, a zatim njihovim vlasnicima dodijeliti zamjenske stanove ili zemlju u drugim dijelovima grada, naselja na desnoj obali rijeke Bosne nisu imali taj problem, prvenstveno naselje Crkvice koje su imale dovoljno slobodnog prostora za nesmetanu izgradnju modernog naselja.

Kao i naselje Blatuša, Crkvice su dugo vremena bile potpuno izolovane od ostatka grada Zenice,zbog čega su u narodu svojevremeno nazivane republikom, ovo iz razloga jer je jedina veza sa lijevom obalom rijeke Bosne bio stari drveni most na potezu Bilimišće -Sejmen , a tek urbanističkim planom iz 1955. godine predviđena je izgradnja novog betonskog mosta preko rijeke Bosne na Kamberovića polju kao i rekonstrukcija postojećeg drvenog na Sejmenu, a što je i realizovano, čime je okonćana dugogodišnja izolacija naselja u Crkvicama.

Izgradnjom novih zgrada u Crkvicama na prostoru od korita Babine rijeke prema bolnici došlo je do bližeg povezivanja naselja Crkvice sa Novim Naseljem, prvo se 1986. godine počelo sa izgradnjom četiri zgrade po montažnom sistemu sa ukupno 170 stanova, a podigla ih je zenička „Izgradnja“.Ovi objekti su useljeni sredinom 1987. godine, kada započinje izgradnja novog stambenog kompleksa nazvanog „Sunčana dolina“ sa ukupno 161 stanom, koji su useljeni tek krajem 1989. godine zbog problema oko uvođenja priključaka za vodu, kanalizaciju,grijanje i električnu energiju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno