Kultura

FOTO: Gostovanja BZK “Preporod” Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Gostovanja BZK “Preporod” Zenica – Bošnjačka zajednica kuluture “Preporod” Zenica uspješno je završila dio gostovanja predviđenih za ovu godinu. Već tradicionalno BZK ”Preporod” Zenica učestvuje na manifestacijama u Glamoču i Banjoj Luci,na poziv organizatora.

Ove godine 14.7.2018.godine učesvovali smo na manifestaciji “Glamočko ljeto” s predstavom “Na Božijem putu” Ahmeda Muradbegovića.

Podsjećanja radi,predstavu smo radili u saradnji s Medžlisom islamske zajednice Zenica čiju smo premijeru imali 2016.godine.

Režiju,scenografiju i kostimografiju potpisuje glumica Bosanskog narodnog pozorišta ,gospođa Sabina Kulenović.U Glamoču je ovo prvi put da se ,u okviru manifestacije “Glamočko ljeto” , izvede predstava,tako da je prepuna sala gromaglasnim aplauzom iskazala svoje oduševljenje.

Nekoliko dana poslije,tačnije 17.7.2018.godine učestvovali smo na manifestaciji “Vezeni most” u Banskom dvorima u Banjoj Luci..Program se sastojao od dva dijela i to Izložbe slika, pod nazivom “Stara Bosna II ” i “Večer sevdaha”.Na izložbi su bile izložene slike iz fundusa BZK”Preporoda”Zenica, koje su nastale na šest Likovnih kolonija.

Drugi dio programa ,pod nazivom “Veče sevdaha”izveo je naš Narodni orkestar,pod vođstvom Halida Kobića, s voklanim izvođačima i našom poznatom intepretatorkom sevdalinki,gospođom Nusretom Kobić.Prepuna sala Banskih dvora i brojne ovacije su pokazatelji koliko se Banjalučanima sviđa naš program.Programu u Banjoj Luci prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske, gospodin Saklić Ramiz,koji je svojim dolaskom dao podršku i manifestaciji “Vezeni most” i program BZK”Preporoda”Zenica.

Ovim gostovanjima u Banjoj Luci i Glamoču,nije završena realizacija naših programa u drugim gradovima.Ubrzo slijedi gostovanje u Dubrovniku ( Hrvatska) na tradicionalnoj smotri “Igara i plesa 2018.godine”,gdje će se BZK”Preporod”Zenica predstaviti sa sevdalinkama i izložbom ručnih radova naše Sekcije za ručne radove,pod voditeljstvom Nejire Serdarević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno