Kultura

FOTO: KUD Gradina Gradišće – 8. smotra folklora – Gradišće 2018.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: KUD Gradina Gradišće – 8. smotra folklora – Gradišće 2018.  – Kulturno-umjetničko društvo „Gradina“ iz Gradišća organiziralo je 8. smotru folklora – Gradišće 2018. Pored domaćina, pred mnogobrojnom publikom, predstavili su se članovi KUD „Kolo Dubravsko” iz Čapljine, KUD „Dobošnica“ iz Lukavca, KUD Mladost Suha iz Živinica, BZK „Preporod“ iz Viteza, KUD „Željezara“ iz Zenice te Ansambl Bosnia Folk.

Prije same smotre održan je defile kroz Gradišće, a na samoj smotri mnogobrojna publika je imala priliku uživati u brojnim narodnim igrama i vokalnim izvedbama izvornih muzičkih numera.

Kako kažu iz KUD Gradine smotrom se pokušava oživljavati i njegovati tradicijska kulturna baština Bosne i Hercegovine koja je danas nažalost na marginama društvene zbilje i u koju lokalna zajednica minimalno ulaže. Kroz smotru se želi predstaviti sve ono što radi Društvo osnovano davne 1974. godine sa osnovnim ciljem promocije, očuvanja i zaštite folklornog i kulturno-historijskog naslijeđa kako Gradišća, tako i naše Zenice.

Osim toga istog dana je otvorena obnovljena prostorija u Društvenom domu u okviru projekta Tradition and Technology: Using Education and Culture to Engage Youth in Gradišće kojeg finansira USAID, a realizuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa KUD Gradina-Gradišće. U okviru projekta renovirana je jedna prostorija, nabavljen  sav potreban inventar za organiziranje besplatnih kurseva engleskog jezika, njemačkog jezika i informatike, a koji će se održavati u naredna tri mjeseca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno