Zenica

FOTO: Forum građana Zenice obilježio 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Forum građana Zenice obilježio je danas u Parku “Kulin ban” na zeničkom Bilinom polju prigodnim programom 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana i Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je istakao predsjednik tog udruženja Mirsad Mujkić, na ovom se mjestu okupljaju dva puta godišnje već 20 godina te se manifestacijom “Od Kulina bana i dobrijeh dana” prisjećaju lika i djela tog srednjovjekovnog bosanskog vladara Kulina bana.

-Mislimo da je to neka naša dužnost, zbog svega što se dešava oko nas. Želja nam je da se mlađi građani Zenice i BiH upoznaju sa naslijeđem BiH, koja ima svoju bogatu historiju – kazao je Mujkić.

U prigodnom obraćanju, historičar mr. Vernes Menzilović iz Muzeja grada Zenica govorio je o važnosti ovog dokumenta te istakao i kako se “mnoge evropske zemlje ne mogu pohvaliti historijom i prošlošću kakvu ima BiH”.

-Bosanski banovi, bosanski vladari – kasnije kraljevi, bili su ugledni banovi i kraljevi u srednjem vijeku, a bosanska država bila je ugledna država tog vremena. O tome, možda, najbolje svjedoči i ova Povelja Kulina bana – bilateralni sporazum između Dubrovačke republike i ondašnje, srednjovjekovne Bosne – kazao je Menzilović.

Ban Kulin, 29. augusta 1189. godine, podvukao je Menzilović, u svojoj povelji “garantuje Dubrovčanima da mogu bezbjedno doći na prostor, teritoriju države na kojem on vlada i da ga njegovi časnici neće uznemiravati”.

-To dokazuje da je tada, prije 834 godine, bio uređen državnički aparat na čelu s vladarom, sa njegovim vojnicima, sa teritorijom…a to sve čini jednu državu – smatra Menzilović.

On je napomenuo kako je upravo na Bilinom polju 8. aprila 1203. godine objavljena Bilinopoljska izjava kojom je Kulin ban javno prisegnuo da će se odreći bogumilstva te da će prihvatiti nauk i Crkvu katoličku, a sve s ciljem “kako bi sačuvao svoj narod i svoju državu”. Odmah po odlasku papinog izaslanika Ivana Kazimarisa, podsjetio je, Kulin ban se vratio “u svoju vjeru, u kojoj je ostao do svoje smrti”.

Zenica je mjesto gdje je pronađena, a Bilino polje mjesto na kojem je postavljena i replika Ploče Velikog sudije Gradješe, koja je također iz vremena Bana Kulina.

-Znači, Ban Kulin je bio jedan od najznačajnijih i najmarkantnijih ličnosti bosanskohercegovačkog srednjovjekovlja, 12. stoljeća. Od tada do danas prošlo je više od 800 godina i uvijek su postojali oni – kroz srednji vijek, kroz period 19. i 20. stoljeća, koji su na sve načine nastojali ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH te umanjiti njen značaj, prošlost i historiju – ističe Menzilović.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno