Zenica

FOTO: Postavljena i otvorena izložba “Ja, ban bosanski Kulin”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U galerijskom prostoru Sinagoge, danas 29.8.2023.godine, otvorena je izložba “Ja, ban bosanski Kulin”.

Naime, u povodu obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona i Povelje Kulina bana Galerija Preporod Zenica, u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, postavila je izložbu “Ja, ban bosanski Kulin”, autorice kustosa Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja BiH.

Na izložbi su govorili Amna Sofić, predsjednica Galerije Preporod Zenica; prof. dr. Sedad Dedić, redovni profesor pravnog fakulteta u Zenici i predsjednik nadzornog odbora Galerije Preoporod. Ispred Historijskog muzeja BiH se prisutnima obratio viši kustos, Amar Karapuš.

Predsjednica galerije Preporod Zenica kaže „da je ovo nastavak odlične saradnje sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine. Cilj je da obilježimo Kulina Bana i Dan Zeničko- dobojskog kantona, a vjerujem da je ovo divan način“

Izložba se sastoji od 13 panela, a centralni eksponat izložbe je povelja, koja sama za sebe pruža mnogo izuzetnih podataka.

– Na izložbi je ona raščlanjena i segment po segment analizirana sa istaknutim detaljima kojima dokument svjedoči. Posjetioci će imati priliku da kroz autentičan historijski izvor, crpe znanje o srednjovjekovnoj Bosni i Hercegovini. Izložba je prvi put otvorena povodom 820. godišnjice od izdavanja Povelje, a ove godine u sklopu obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona prikazuje se i u Zenici -, kazao je Amar Karapuš, viši kustos Historijskog muzeja BiH u izjavi za Zenicainfo.

Prije otvaranja izložbe, Amina Bajramović je izvela dvije kompozicije na violini.

Izložba će od sutra, zbog tehničkih razloga, biti postavljena u amfiteatru Pravnog fakulteta. Trajat će do 01.9.2023.godine tokom dana do 15 sati.

E.Imamović

Foto  Amna Sofić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno