Zenica

FOTO: Eko Tvrtkovac – Implementiran još jedan projekat u Eko parku Postojan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Eko Tvrtkovac – Implementiran još jedan projekat u Eko parku Postojan – Dana 12.11.2019. godine potpisali smo Ugovor sa Ministarstvom privrede ZDK o realizaciji projekta: Novi sadržaj u Eko parku Postojan, Zenica, sa rokom realizacije od 9 mjeseci. Projekat je podržan u sklopu Javnog poziva za subvencioniranje projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture.

Nakon sedam mjeseci rada na ovom projektu isti je implementiran i radi podsjećanja navodimo šta smo uradili na ovom najljepšem lokalitetu grada Zenice:

– zemljani radovi na ravnanju i nasipanju šumskog puta u dužini od cca 100 metara uz obezbjeđenje nasipnog materijala, čime su se stekli uslovi da se putničkim autom dođe do svakog od 4 naša šadrvana na ovom dijelu parka. Dobar dio nasipnog materijala je donirao ŽGP Zenica. Okvirna dužina ukupno nasutog puta je oko 500 m.

– Izgradnja javne česme u EKO parku Postojan sa dvije klupe za sjedenje dimenzija 180x30x60. Na ovom mjestu postavljena je i treća klupa radi ljepšeg ugođaja posjetilaca.

– Zemljani radovi i dovođenje vode do mjesta za javnu česmu, priključkom na postojeći vod Ivice-Postojan u dužini od 50 m. Uređena je i postojeća javna česma sa koritom koju ćemo i u narednom periodu dograđivati, jer imamo još planova za ovu mikrolokaciju.

– Izrada i postavljanje metalno-drvenih klupa sa s stolovima u Eko parku Postojan, istog oblika i dimenzija kao i postojeća u parku kod stadiona. Dvije klupe sa stolovima su postavljene u gornjem dijelu Eko parka Postojan i to LAZ (kod naše druge javne česme) i novoucrtane nekropole stećaka Greb čime je povećan broj sjedećih mjesta u parku, a dodata je i nova potencijalna lokacija za korištenje tj. posjetu (nekropola stećaka Greb).

– Krčenje i čišćenje listopadnog grmlja u crnogoričnoj šumi površine 2 dunuma. Ovaj dio prelijepe crnogorične šume je spojen sa malonogometnim stadionom, šadrvanom, klupama sa stolovima , lokacijom sa jarbolom i državnom zastavom i zaobilaznim nasutim putem što je takođe pomenuto ministarstvo podržalo prethodne godine. Na ovaj način stvoren je ozbiljna uređena površina parka koja postaje „srce“ okupljanja u Eko parku. Uzimajući u obzir i novoizgrađeni planinarski dom PSD Lazine koji se nalazi u neposrednoj blizini stvaraju se uslovi i za organizovane posjete zainteresovanih ljubitelja prirode.

– Uređivanje (čišćenje ) prilaza šadrvanima u Eko parku Postojan. Ovo možemo reći da je naša stalna aktivnost, jer na žalost samo naše udruženje održava ovu lokaciju uz pomoć savjesnih posjetilaca koji sa sobom ponesu novonastalo smeće.

– Izrada i postavljanje reklamnog panoa sa značajnijim lokacijama u Eko parku i šire. Ovo smo nazvali Pregledna karta Parka prirode Babina-Tvrtkovac koju smo postavili na reklamni drveni pano. Izradili smo 2 reklamna panoa i jedan smo postavili u selu Puhovac, a drugi smo postavili kod malonogometnog stadiona u „srcu“ Eko parka Postojan. Namjera nam je da ovu Preglednu kartu dopunjavamo sa novim postojećim i budućim sadržajima ovog buduće Parka prirode.

– Izrada i postavljanje ostalih oznaka 30×50 u Eko parku sa ljepljivom plastificiranom folijom i tekstom „Ne bacaj smeće, čuvaj prirodu“.

– Postavljena je i oznaka u sklopu kojeg projekta je realizirana aktivnost i glavnog finasijera vlade ZDK sa Ministarstvom privrede.

Već su mnogi zeničani posjetili ovaj park, a njegov značaj se posebno vidio u prethodnom periodu kada su ljudi iz grada „bježali“ u prirodu od korona virusa. Za neupućene, ovaj Eko park su ulazna vrata budućeg Parka prirode Babina – Tvrtkovac. Okvirne granice Parka prirode su usvojene u Prostornom planu grada Zenice u poglavlju 14 (zaštićene zone) gdje su opisane i obaveze i naredni koraci. Mi nismo upoznati da se sa ovim išta uradilo od momenta usvajanja Prostornog plana. Brzina implementiranja ovog još jednog ključnog projekta ruralnog dijela zavisi od gradske administracije i vlade ZDK.

Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da se ovaj projekat realizuje a posebno onima koji su učestvovali u konkretnim radovima. Zahvaljujemo se i Zenicablogu koji je pratio naše aktivnosti. Svi ste dobro došli u najljepši park grada Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno