Zenica

Direktor zeničke bolnice: Dešavalo se da imamo više od 120 zaraženih, ali svi pacijenti su bili zbrinuti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor zeničke bolnice: Dešavalo se da imamo više od 120 zaraženih, ali svi pacijenti su bili zbrinuti – Kantonalna bolnica u Zenici tokom pandemije koronavirusa bila je najopterećenija u smislu oporavka oboljelih koronavirusa. Brojka zaraženih smještenih u ovoj ustanovi rijetko kada je iznosila ispod 20, a u jednom trenutku prelazila je i cifru od 120 pacijenata.

Oporavak zaraženih od koronavirusa u institucionalnom smještaju jedino je u Zeničko-dobojskom kantonu trajao više od 15 dana, a upravo taj način pristupa zaraženim pacijentima spriječio je veće širenje virusa, a možda i smrtne posljedice koje su zabilježene u drugim kantonima.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac je kazao da su prema odluci Kriznog štaba ZDK svi zaraženi pacijenti, bez obzira na kliničku sliku, bili smješteni u depadans KBZ u stacionaru ili na Infektivni odjel ove ustanove.

“U jednom periodu smo imali više od 120 hospitaliziranih pacijenata, a sve je počelo 9. marta kada smo imali prvi slučaj. I danas, kada su sve mjere popustile imamo 21 pacijenta u bolnici. Sa zaraženim je od početka pandemije radilo 200 uposlenika naše bolnice koji su na svojim leđima iznijeli veliko opterećenje radeći 6-satne smjene u zaštitnim odijelima u kojima nema svježeg zraka, odlaska u WC i pauze za jelo. Rad u takvim uslovima je bilo veliko opterećenje, ali, birali smo mlade i stručne ljude koji mogu to izdržati i uraditi. Sve smo ih testirali prije povratka na njihove primarne odjele kako bismo spriječili širenje koronavirusa u bolnici”, izjavio je Skomorac na početku razgovora.

U proteklom periodu uposlili su i dodatnih 30 tehničara i spremačica, reorganizovali rad na pojedinim odjelima, ali ipak osigurali sigurne puteve za negativne od koronavirusa, ali i pozitivne i sumnjive pacijente koji se nisu smjeli miješati s drugima.

Kantonalna bolnica Zenica u protekla tri mjeseca nije prestala s hitnim operacijama, onkološkim tretmanima, porodima, pa i koronavirus pozitivnih pacijenata, tako da su u tom segmentu svi pacijenti imali zdravstvenu zaštitu i intervencije koje su im bile potrebne.

U tri mjeseca reorganizovali sistem i izgradili dodatne odjele

Donacija opreme za Kantonalnu bolnicu Zenica od Vlade Zeničko-dobojskog, ali i od UNDP-a omogućila je sigurnu dijagnostiku za pozitivne i sumnjive slučajeve te negativne pacijente na koronavirus. Također, u protekla tri mjeseca izvršene su i nadogradnje pojedinih odjela, napravljena je intenzivna njega, odvojeni ulazi za hemodijalizne pacijente pozitivne na koronavirus, kao i za druge odjele, a Skomorac je kazao da je cilj stvoriti sigurne uslove za rad sa svim pacijentima.

“Mi nismo imali mogućnost da nam se ne miješaju pacijenti kao u kliničkim centrima, ali smo u hodu sve riješili i možemo reći da smo se dobro izvukli s ovom rekonstrukcijom sistema i načinom poslovanja. Sve je bilo zadovoljavajuće, od trijažnih do opservacionih šatora pa i rezervnih šatora za veći broj pacijenata. Brojnim tenderskim procedurama smo osigurali zaštitnu opremu za osoblje, uvijek smo je imali dovoljno, adekvatne, pa i danas i u budućnosti ćemo imati. Sretni smo da nismo imali smrtne slučajeve”, govori Skomorac te dodaje:

“Imali smo pacijente pozitivne na koronavirus, a koji smo uspješno operisali, porodilje koje su se porodile, a imali smo i infarkte, moždana krvarenja koja smo uspješno riješili i kod drugih pacijenata. Kada dođu krizne situacije morate biti opremljeni, razmišljati o drugima i ne biti ovisni o drugima.”

Urađen je dobar posao

U Kantonalnoj bolnici Zenica od opremanja PCR laboratorije vrše se i testiranja na koronavirus. Dnevno se testira od 24 do 36 briseva, s obzirom da se radi ručnim metodama, ali automatskim ekstraktorom to će biti ubrzano te će biti moguće izvršiti veći broj testiranja. Kvalitet laboratorije, kako kaže Skomorac, i nakon koronavirusa će se dizati na viši nivo.

Ipak, u raspodjeli sredstava s viših nivoa vlasti, Kantonalna bolnica Zenica, koja je imala i koja i danas ima najviše posla s pozitivnim pacijentima, diskriminisana je, kao i mnoge druge bolnice.

“Dobili smo testove, ali svako testiranje ima i dodatne troškove ljudi, opreme i troškove koji se ne vide i sve to pada na teret bolnice. Kada sve prođe, imat ćemo PCR laboratoriju i ono što smo radili u kliničkim centrima, radit ćemo ovdje i vjerujemo da će Zavod zdravstvenog osiguranja to prepoznati. Osim pomoći od Vlade ZDK i 200.000 KM od BH Telecoma koje su došle preko Federalne vlade, kao i testova na koronavirus, konkretne veće pomoći od vlasti nije bilo. Svakako je na našoj stranici duga lista donatora i svima im se zahvaljujemo”, poručio je Skomorac.

Kazao je i da je teško biti u pravu i odlučiti koji način tretiranja pacijenata u FBiH je ispravan, ali, prema mišljenju mnogih, zenička bolnica je uradila i radi dobar posao.

“Mi smo imali svoj način, da li je to razlog što nemamo smrtnih slučajeva moguće je, ali i drugi načini tretmana su validni. Da li je ovaj način promjene rada kako se tretira s pacijentima u Općini Tešanj sada doveo do dodatnog širenja koronavirusa, možda jeste, ali dosta faktora treba uzeti u obzir. Svi naši pacijenti su imali odgovarajući tretman, bilo je to veliko opterećenje i psihičko i fizičko i finansijsko, i to je jedina loša strana ovog načina organizacije”, zaključio je Skomorac u razgovoru za Klix.ba.

Na kraju je kazao kako će građani morati naučiti živjeti s koronavirusom te da će oni biti na raspolaganju građanima sa svim kadrovima i opremom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno