Zenica

VIDEO+FOTO: Zeničanin Amer Beganović iz ljubavi prema prirodi napustio grad i napravio mini farmu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Zeničanin Amer Beganović iz ljubavi prema prirodi napustio grad i napravio mini farmu – Zeničanin Amer Beganović iz ljubavi prema prirodi odlučio je napustiti centar grada i preseliti se na vikendicu u blizini zeničkog izletišta Smetovi gdje napravio mini farmu s 400 životinja.

Paunovi, fazani, guske, konji, poniji, jarići, kokoške, zečevi i druge životinje uljepšavaju njegov život već nekoliko godina od kada je odlučio svoj mir pronaći na vikendici udaljenoj osam kilometara od Zenice u blizini zeničkog izletišta Smetovi.

Beganović je kako kaže prvo nabavio psa koji je čuvao vikendicu koju su mu više puta obili, a onda je sve krenulo ka osnivanju mini farme.

“Bilo mi ga je žao samog ovdje na vikendici pa sam se odlučio i ja preseliti da budem s njim ovdje. Nakon toga nabavio sam i kokoške kako bih imao svježa jaja, a nakon kokoški došle su patke, guske, paunovi, afričke kokoške, ćurke, zečevi, koze, janjad, magarci, konji…”, govori Beganović za Klix.ba.

Ističe da je odrastao u gradu te da je u ne tako dalekoj prošlosti u više navrata čuo da djeca nikada uživo nisu vidjeli kokošku te da se boje životinja koje ne treba da se boje i koje su veoma pitome.

“Danas su djeca samo na mobitelima. Kokošku su vidjeli u školskim knjigama, na internetu, crtanim filmovima, ali je žalosno da dosta djece nisu vidjeli životinje uživo. Kod mene su sve životinje pitome, othranio sam ih na svojim rukama i odmah su bile u dodiru s ljudima”, dodaje naš sagovornik.

Više od 17 vrsti životinja, brojkom više od 400, svakog dana su dostupne zeničkoj javnosti koja tek odnedavno zna za Beganovićevu mini farmu.

Ističe kako je nekada davno u Zenici postojao konjički klub čiji je i sam bio član te da on odavno već ne postoji. Međutim, svi koji dođu imaju priliku i jahati konja ili ponija uz njegovu pomoć.

“Naši sugrađani često da bi jahali konja odlaze u druge gradove, s obzirom na to da Zenica nikada nije imala zoološki vrt da bi vidjeli životinje sugrađani nam ponovo odlaze u druge gradove ili čak i države. Ovo nije toliko bogato, cilj je sve širiti, poboljšati, ali što je najbitnije dostupno je svima na samo osam kilometara od centra grada u netaknutoj prirodi i svježem zraku”, dodao je naš sagovornik.

Njegov dan počinje u 4 sata ujutro s jutarnjom kafom, a zatim i hranjenjem peradi i puštanjem konja na ispašu.

Najveći problem mu predstavlja infrastruktura, a nedavno se obratio i Gradskoj upravi Zenica kako bi mu odobrili određena sredstva za proširenje farme, a prijeko mu je potrebna i voda za piće koju kako kaže može dovesti sa Smetova.

“Rekli su doći gradonačelnik i predstavnici Gradske uprave pa vidjet ćemo u kojem će ovo smjeru ići jer ja sezonski radim u Hrvatskoj. Sve što zaradim uložim u ovu farmu. Cilj nam je napraviti štalu za konje, proširiti sve ovo jer Zenica može imati svoju Pionirsku dolinu i konjički klub. Kupio bih i fijaker koji bi vozao naše građane po Smetovima. Planovi postoje i želimo biti pozitivni”, zaključio je Beganović.

Elmedin Mehić
klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno