Rekreacija

FOTO: BiH Exploreri i Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH uspješno organizovali planinarski pohod na planinu Hasandag

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BIH EXPLORERI I ASOCIJACIJA MOSTOVI PRIJATELJSTVA BiH USPJEŠNO ORGANIZOVALI PLANINARSKI POHOD NA PLANINU HASANDAĞ U REPUBLICI TURSKOJ

KARAVANA PRIJATELJSTVA NA PLANINI HASANDAĞ

USPJEŠAN USPON NA PLANINSKI VRH VISOK 3.256 MNV

POSTAVILI SMO KAMENU PLOČU SA PORUKOM IZ BiH NA VRHU PLANINE HASANDAĞ

Planinarska grupa BiH Exploreri i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH organizovali su planinarsku avanturu u Republici Turskoj u regiji Kapadokija, pokrajina Aksaray na planinu Hasandag čiji je najveći vrh visok 3.256 mnv.

Hrabrih 23 planinara su krenuli iz Aksaraya rano ujutro autobusom (03:30), do jednog sela i onda nastavili putovati sa dva traktora koji su nas prevezli do lokacije odakle smo krenuli na uspon Hasandaga. Vrijeme je bilo lijepo i mi smo krenuli planinariti. Uspon je trajao oko 9 sati. Naš vodič je bio Nurullah Çoban moj prijatelj koji živi u gradu Aksarayu, i koji je veoma iskusan planinar koji je do sada se 100 puta popeo na planinu Hasandag.

Veliki izazov za sve nas koji smo učestvovali u ovom planinarskom pohodu bila je nadmorska visina i rijedak vazduh koji nam je otežavao uspon.
Međutim, hvala Bogu bez većih problema i sa čestim pauzama zbog aklimatizacije smo se svi uspjeli popeti na sami vrh planine Hasandag što je veliki uspjeh za sve pojedinačno a posebno za nas koji smo učestvovali u organizaciji ove zanimljive planinarske ture. BiH Exploreri-naša planinarska grupa koja je dio PSD Poštar-Zenica i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH je uspjela ovu planinarsku avanturu realizovati bez većih problema što je velika stvar za nas.

U ovoj uspješnoj planinarskoj turi na planinu Hasandag učestvovali su članovi planinarske grupe BiH Exploreri koji su i članovi planinarsko-sportskog društva Poštar-Zenica(kojih je bio najveći broj), članovi PD Zabrđe-Vitez, članica PD “Tvrtkovac” Fikreta Kubat koja je bila najstariji učesnik (70 godina), članovi PD Vedro, PD Azimuth.

Ukupno smo pješačili 15 sati i prešli smo oko 20 kilometara teškog terena koji nam je otežavao kretanje.

Sa planine Hasandag smo se spustili kasno navečer i sa svjetiljkama-lampama na glavi prešli smo zadnje kilometre puta do traktora koji su nas čekali i odvezli do našeg autobusa.

Simbolično smo zbog velikog jubileja donijeli iz Zenice (BiH) kamenu ploču na vrh planine Hasandag (nosio sam je devet sati u svome ruksaku). Na kamenoj ploči smo ugravirani zastave BiH i Republike Turske i poruku na turskom jeziku kojom čestitamo 100 godina od osnivanja Republike Turske.

Naša posjeta i planini Hasandag se realizuje u okviru aktivnosti koju smo nazvali KARAVANA PRIJATELJSTVA koju realizuje Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH i planinarska grupa BiH Exploreri.
Naš plan je da tokom boravka u Republici Turskoj (13-20 maj.), posjetimo 14 gradova i da realizuje dvije planinarske ture. Uskoro ćemo vas upoznati i sa drugim posjetama historijskim lokacijama, gradovima, planinama i susretima sa našim prijateljima.

Velike zasluge za realizaciju ove planinarske avanture ima Amel Skopljak vođa naše planinarske grupe BiH Exploreri, naš prijatelj Nurullah Coban planinarski vodič iz Aksaraya i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH koju vodim sa istim žarom već godinama.

Čestitam svim učesnicima ovog za nas historijskog planinarskog pohoda. Čestitam Ramizu, Amelu, Murisu, Selmi, Jasni, Biljani, Fikreti, Muhamedu, Mehi, Halilu, Fikretu, Mustafi, Namiri, Amri, Mirsadi, Hajriji, Faruku, Jasminu, Jasmini, Suzani, Šerifu, Nedžadu, Nurulahu.

Predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH

Jasmin Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno