Rekreacija

FOTO: Azimuth 135 i planinarska tura u nepoznato

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U vrelim julskim danima, naše odrednice su uvijek bile planine sa šumom i vodom, jer u tome pronalazimo smisao potpunog uživanja u planinarenju. No, ovog puta, naši planinari nisu dobili ime destinacije, nego samo tehničke podatke o turi, koju smo nazvali #AvanTura: Planinarenje u nepoznato.

Sve do samog početka ture, niko, izuzev vodičâ, nije znao gdje će se kolona uputiti, no, kada ih je autobus dovezao u selo Trešnjeva Glava, već je bilo jasnije gdje idemo. Šumska tura na Tvrtkovac (1307 mnv) bila je idealan izbor, upravo zbog veoma male izloženosti Suncu.

Trideset osam učesnika se popelo na tromeđu Zenice, Zavidovića i Kaknja, da bi, potom, sišli stazom preko Bistrovca, niz potok Markovac. U cijeloj turi, koja je trajala osam sati i bila duga 16 km, kolona je savladala 650 metara visinske razlike.

U anketi o turi, rezultati govore da je skoro pola učesnika bilo u udobnoj grupi od 19 do 30 godina, da ih je skoro dvije trećine prvi put planinarilo planinom Tvrtkovac, da je 94,7% bilo veoma zadovoljno vođenjem ture i ophođenjem vodiča, a svima je ispunila zdravstveni aspekt, uz edukativni i sociološki. Ukupna ocjena ture je odličan (5) koju smo dobili od 94,7% anketiranih.

Neki od komentara su:

– Avantura za 10
– Obavezno ponoviti na jeseni kada šuma bude u svim mogućim bojama
– Da se, ako Bog da zdravlja, i češće družimo na ovakvim turama, čak i turama u nepoznato

Zahvaljujemo se članovima na povjerenju i podršci udruženju, a pozivamo i vas da se učlanite i uđete u našu kolonu, te se uvjerite zašto smo dobitnici Plakete Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za najboljeg promotora planinarstva u 2022. godini.

#NaPravojSmoStazi
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno