Rekreacija

BiH Exploreri na planini Volujak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EXPLORERI (PSD POŠTAR -ZENICA) NA PLANINI VOLUJAK(2336 MNV)

PLANINARSKA TURA PAPIN DO-VELIKA VLASULJA

DRUGI NAJVEĆI PLANINSKI VRH U BiH NA PLANINI VOLUJAK

I NA PLANINSKIM VRHOVIMA-TRNOVAČKI DURMITOR I TRZINKA

BiH Exploreri nastavljaju da posjećuju najljepše prirodne ljepote i planine u BiH i regiji.

Jučer( 22.07.2023),smo uživali na planini Volujak, Trnovački Durmitor i Trzinka.

Volujak je granična planina. Po njegovom grebenu nekada je vodila granica između Austro-Ugarske monarhije i Osmanskog carstva. Danas je to granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Kao ostatak starih vremena i danas se mogu naći granični tornjevi, koji su manje-više očuvani duž cijelog volujačkog grebena, koji je gotovo cijelom dužinom preko 2.000 metara.

Volujak se atraktivno obara u kanjon Pive, gdje se kod Mratinja nalazi i danas najviša brana na Balkanu.

Volujak spada u grupu planina, sa Maglićem i Biočem, koje zajedno čine jedinstven planinski vijenac jedinstvene ljepote.

Sa bosanske strane, u planinu se ulazi sa prevoja Čemerno, preko visokih pašnjaka, paralelno sa planinom Lebršnik. To je područje jedinstvene ljepote i autentične dinarske plastike.

Sa brojnih Volujačkih vrhova preko 2.000 metara, najljepši je pogled na Trnovačko jezero.

Dio Volujka pripada Nacionalnom parku Sutjeska, dok se, odmah iza međudržavne granice nastavlja Park prirode Piva.

Da bi stigli do planine Volujak krenuli smo rano ujutro iz Zenice (03:00). Ukupno 22 planinara iz Zenice, Sarajeva, Doboj-Istoka, Doboja.
Putovali smo tri sata i petnaest minuta. Zenica-Sarajevo-Trnovo-Foča-Tjentište-Rudov do kod Gacka. Ovo je bila naša trasa putovanja. Stigli smo kod planinarskog doma Volujak oko 07:40. Poslije kraćih priprema opreme krenuli smo prema vrhu Volujak. Vrijeme nas je poslužilo, bilo je toplo ali ne toliko da nam previše otežava planinarenje.

Poslije nekoliko dana velikih vremenskih nepogoda i oluja u BiH pomno smo pratili nebo iznad nas prateći kretanje oblaka. Hvala Bogu osim manjeg vjetra nije bilo ništa što bi nas zaustavilo u realizaciji cilja-uspona na drugi najveći vrh u Bosni i Hercegovini-VOLUJAK.

Kao i na skoro svakom našem putovanju imali smo nekoliko novih planinara koji su svoje povjerenje povjerili nama. Sa nama su bili po prvi put Amela i Mirzeta koji su bili odlični prilikom uspona na Volujak. Takođe, sa nama su bili i gosti iz SAD (otac i sin), koji su takođe pokazali zavidnu kondiciju i uspeli se na Volujak.

Planinarska staza za Volujak je odlično markirana i nije previše teška za uspon kao što je to bila prethodna koju smo realizovali ( Lupoglav-Prenj).

Međutim, s obzirom da smo mi BiH Exploreri i da volimo da ispitujemo granice naše izdržljivosti nekoliko članova (Nihad i Mustafa) je poslije uspona na Volujak realizovalo i uspon na planinski vrh Trzinka i silazak do Trnovačkog Durmitora i ponovni uspon na Volujak. Poduhvat vrijedan pohvale.
Takođe, i ostali članovi BiH Explorera su poslije uspona na vrh Volujak i kraćeg odmora realizovali silazak do vrha Trnovački Durmitor odakle se otkriva prelijepi pogled na srcoliko Trnovačko jezero koje se nalazi u podnožju planine Maglić.

Poslije kraćeg zadržavanja i nezaobilaznog fotografisanja prelijepog jezera sa ove lokacije koja je nedostižna za mnoge osim za planinare, vratili smo se ponovo na planinski vrh Volujak. Za to nam je bilo potrebno dosta snage i vremena, ali smo hvala Bogu uspjeli bez većih poteškoća.

Poslije ponovnog uspona na Volujak, ali sada sa druge strane ponovo smo se malo odmorili i onda smo krenuli da se spuštamo sa planine Volujak.
Sretni što smo realizovali novu planinarsku avanturu, umorni ali i zadovoljni bez problema smo stigli do svojih vozila oko 18:30 sati.

Poslije pakiranja, presvlačenja i kraćeg odmora krenuli smo nazad kući istim putem. Ponovo tri sata u vozilima kroz našu lijepu domovinu. Stigli smo u Zenicu oko 23:10. Nekoliko članova BiH Explorera je nastavilo put do Doboja i Doboj Istoka. Njihov put je duži nekoliko sati.

Na kraju ovog izvještaja samo još mogu da kažem svojim prijateljima-planinarima iz planinarske grupe BiH Exploreri koja pripada planinarsko-sportskom društvu Poštar-Zenica:

Putovali oko 400 kilometara.
Prepješačili 20-23 kilometra.
Izvršili uspon na vrh Velika Vlasulja-Volujak, Trnovački Durmitor, Trzinka.
Lijepo se družili i uživali u prirodi.

AFERIM☺️



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno