Rekreacija

FOTO: Avantura svih avantura – Vlašić Snow Patrol

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tradicionalni Vedrov završni izlet u godini je svima znana avantura Vlašić Snow Patrol, koja iz godine u godinu pruža novo iznenađenje. Ove godine, dolazak na Galicu tj mjesto odakle se počinje pješačiti dalje prema visinama Vlašića nije ukazivalo na lijepo vrijeme, koje je najavljivala prognoza.

Međutim svi uzbuđeni i željni planinarenja nakon kratkog obraćanja vodiča redaju se u kolonu koja sigurnim korakom korača prema Puhalovcu i dalje prema Devečanima. Dok koračamo gazimo kristale inja koji su ukrašavali vlasi trave svojim sedefastim kristalima, dajući povremeno izgled nebrušenog dijamanta. Ugodan i ne tako hladan povjetarac nas nije primoravao da žurimo i dopustili smo sebi luksuz da se fotografišemo i snimamo. Uskoro se na nebu ukazuje blještavilo sunca i zrake koje se prelamaju kroz izmaglicu i polako postaju sunčeve zrake. Kristali inja takođe postaju blještaviji i prelamaju kroz sebe svjetlost praveći spektar boja brušenog dijamanta. Otvoriše se vidici i učesnici postadoše sretniji i veseliji. Svi u koloni bilježe u mozgu, fotografišu i snimaj nestvarne kadrove planete Vlašić. Nakon kraće pauze na domu “Jusuf Pečenković” na Devečanima nastavljamo sa hodanjem prema najvišem vrhu Vlašića, Paljeniku. Odsjaj sunca kroz tragove magle koja se pojavljivala u tragovima igrao se sa sijenkama, koje su se također pojavljivale i gubile ispred nas sa aureolom, u svjetlijoj ili tamnijoj nijansi.

Dolaskom na vrh, sunce preuzima dominaciju i otvara svim učesnicima pogled na more magle ispod nas iz koga izranjaju vrhovi planina na horizontu kao morska ostrva. Obuzima nas toplina, ona tjelesna jer nas grije sunce, ali i ona duševna jer smo počašćeni ovakvim prizorom, u kojem zaista uživamo u svakom trenutku. Želimo se što duže zadržati i “upijati” energiju, međutim čeka nas povratak prvo nazad do doma, a zatim u hladno more magle.

Svi ovi doživljaji su i više nego dovoljni da i ovogodišinje izdanje Vlašić Snow Patrol dobije titulu avanture. Ova avantura je i druga od ukupno 4 izleta kojim imamo želju da vas upoznamo sa čarima Vlašića, planine koja ima dušu, u četiri godišnja doba.

Koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su bili dio ovih tura kako ove, tako i prethodnih godina, ali i onima koji su učestvovali u realizaciji izleta: Stanica vodiča Zenica i Gorska služba spašavanja Stanica Zenica, a posebna zahvala ide vodičima Stanice vodiča gospodinu Željku Knezu i Ratku Antunoviću.

Vedro vam bilo do sljedeće ture!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno