Rekreacija

FOTO: Planinarska staza “Zapadna zenička transferzala”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koncepti novih planinarskih staza naša su osobenost koju njegujemo svih ovih godina. Iako “Zapadna zenička transferzala” nama nije nova, jer smo je mi i projektovali, ovo joj je tek naše drugo ponavljanje, ali se redovno pominje kao izuzetno zanimljiva. Po karakteru je trekking, dugoprugaška, hodačka tura. Predjeli granice Zenice sa Travnikom, Vitezom i Busovačom planinarski su, neshvatljivo, veoma malo korišteni, što je dijametralno suprotno od njihovog ogromnog potencijala.

Turu smo započeli na prijevoju Ovnak, u koloni od nas 40. Nakon prolaska kroz selo Grahovčići, popeli smo se na Šljivice, a potom i na Pecarnicu/Mandin Vis, tromeđu Zenice, Travnika i Viteza. Potom je uslijedio spust do sela Lupac preko Ibrahimovače, a onda izlazak na prijevoj Vjetrenice, što je polovina ture.

Prelaskom Vjetrenica, ušli smo u predio planine Kuber, na čiji vrh Saračevicu (957 mnv) smo se popeli preko Luga i Bivolca.
Najteži dio ture bio je, ustvari, spust, prvo do Gornje Zenice i lokaliteta Jelika, a onda i sa Kljuna do Vučjaka. No, malo šta se može mjeriti sa pogledom na Zenicu sa Kljuna, najljepšeg vidikovca na grad.

Poslije 24 km, u zalazak Sunca, sa Vučjaka smo sišli u naselje Meokušnice.

Ova tura je imala i humanitarni karakter u kojem smo skupili 250 BAM za paketiće djeci Javne ustanove Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica, preko organizacije Trčim za paketić.

U anketi, koju provodimo nakon ture, dobili smo visoke ocjene za njenu organizaciju i realizaciju, što nam je izuzetno važno za dalje aktivnosti.

Hvala našim planinarkama i planinarima na povjerenju i podršci našim vizijama i idejama planinarenja.

Hvala @zamnomadventures na krasnim fotografijama

@trcim.za.mir

#HodajPravomStazom
#Azimuth135 🧭
#planinarenje #planina #planinari #zenica #hikemore #hike #hikevibes #visitbosnia #mountainguide #nature #trail #bosnia #bosniaherzegovina #bosniaandherzegovina #zzt #transferzala #ovnak #lupac #kuber #gornjazenica #kljun



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno