Info

Formirana “Grupa za čist zrak”

Formirana Grupa za čist zrak
Formirana Grupa za čist zrak
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Formirana “Grupa za čist zrak”- 8.1.2016. u Tuzli je održan sastanak na kojem je prisustvolalo 36 predstavnika formalnih i neformalnih grupa građana i eksperti. Na sastanku se govorilo o problemima vezanim za zagađenje zraka u Tuzlanskom kantonu i njegovom štetnom uticaju na zdravlje građana i okoliš. Prisutni su formirali “Grupa za čist zrak” koju čine predstavnici različitih formalnih i neformalnih grupa građana i eksperti, a njeno članstvo će se širiti. Grupa će koodinirano djelovati u cilju iznalaženja mogućnosti za aktivnije djelovanje nadležnih institucija i građana u cilju smanjenju zagađenja zraka.
Na sastanku su doneseni sljedeći zaključci:
1. Monitoring zraka u Tuzlanskom kantonu pokazuje prisutvo veoma visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku, koje prema mišljenima zdravstvenih eksperata imaju kratkoročne i dugoročne posledice na zdravlje osoba koje su izložene njihovom uticaju i da je neophodno hitno djelovati.
2. Problem zagađenja zraka je kompleksan i u njegovo rješavanje pored nadležnih kantonalnih institucija treba uključiti sve nivoe vlasti.
3. Do sredine sedmice će biti pripremljeni, usaglašeni i poslani zahtjevi i preporuke za Vladu TK, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kantonalne i federalne inspekcije, Grad Tuzlu i građane.
4. Plan interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka je uopšten i neprovodiv pe je neophodno hitnu uraditi njegove izmjene i dopune. “Grupa za čist zrak” je formirala radnu grupu koja će do kraj naredne sedmice napraviti prijedlog Plana i dostaviti ga nadležnom ministarstvu i Vladi TK.
5. “Grupa za čist zrak” će kroz kontruktivni dijaloga sa nadležnim institucijama pokušati pokrenuti brzo konkretno djelovanje nadležnih institucija u cilju smanjenja zagađenja zraka, a ako bude neophodno svoje nezadovoljstvo će iskazati i na druge načine.
6. Neophodno je da nadležne institucije, privredni subjekti i građani ulože maaksimalne napore kako bi došlo do smanjenja zagađenja zraka, a sve u cilju nanošenja što manjih posledica na zdravlje građana Tuzlanskog kantona.

“Grupa za čist zrak”
Tuzla, 8.1.2016.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno