Zenica

FGZ: Rođendan Bilinopoljske izjave

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Forum građana Zenice je organizirao manifestaciju povodom obilježava potpisivanja “Bilinopoljske izjave”. Manifestacija je održana kod Spomen ploče Kulinu banu, u parku ispred istočne tribine stadiona Bilino polje, a osim građana Zenice prisustvovali su učenici OŠ Musa Ćazim Ćatić i OŠ KŠC „SVETI PAVAO“, te predstavnici NVO-a i medijskih kuća. Uz prigodno obraćanje u kojem su predstavnici Foruma građana Zenice istaknuli značaj Bilinopoljske izjave, održan je muzički program koji su realizirali učenici Srednje muzičke škole iz Zenice.

Bilinopoljska izjava je dokument u kojem su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog pape (Ivanom de Kazamarisom), izjavili da se odriču svoje hereze. Izjava je potpisana 8. aprila.1203 godine, na Bilinom polju kod Zenice, a izjavu su potpisali: bosanski ban Kulin, dubrovački arhiđakon Marin, kao i sedam poglavara, uključujući “djeda” Dragiča i “goste” Ljubina i Dražetu. Poslije potpisivanja izjave, Ljubin i Dražeta su otišli ugarskom kralju Emeriku i pred njim 30. aprila položili zakletvu da će se držati odluka iz izjave. Ova izjava bila je samo formalnog karaktera, jer su se poglavari, uprkos potpisanoj izjavi, i dalje držali svoje vjere. Bilinopoljska izjava predstavlja značajan historijski izvor za poznavanje vjerskih i političkih prilika u srednjovjekovnoj Bosni.
Važna činjenica koja proizilazi iz same Bilinopoljske izjave je to da se radi o javnom istupanju bosanskih “krstjana” na Bilinom polju 1203. godine i da se u pojedinim historijskim dokumentima nazivaju bosanski “krstjani”. Javnost istupa dokazuje njihov poseban identitet, a u isto vrijeme, naklonost bosanske državne vlasti, jer je bosanski ban Kulin bio njihov zaštitnik.
Bilinopoljska izjava nije samo dokument jednog vremena već je to istovremeno svjedočanstvo višestoljetne prisutnosti dobrih Bošnjana na ovim prostorima, njihovog bivstvovanja na ovim prostorima, specifičnog kulturno-civilizacijskog kod, svega onog što se danas uzima kao odrednica postojanja kontinuiteta državnosti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno