Kultura

Festivalskom premijerom otvoren Takmičarski program XXIII festivala bh. drame

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zvanično otvaranje XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. je upriličeno u četvrtak, 23. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Čast otvaranja ovogodišnjeg, dvadeset i trećeg izdanja Festivala je pripala prof. dr. Zehri Kreho.

Pored zvaničnog otvaranja Festivala, istu noć je u okviru Pratećeg programa upriličeno otvaranje izložbe „Poezija“ Ismara Žalice, grafike i ilustracije iz knjige „Poezija Miodraga Žalice“. Izložbu je otvorio autor Ismar Žalica i bit će dostupna publici tokom cijelog Festivala.  Naime, izložba je nastala kao rezultat knjige „Poezija Miodraga Žalice“ koja je objavljena u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Sarajevo.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala je otvoren istu noć u 20 sati u Zeničkom pozorištu premijernom festivalskom izvedbom predstave „Kiselina“ prema tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. & Scene MESS Sarajevo.

Prema riječima reditelja Nermina Hamzagića: „Pravljenja zimnice, kao okolnost koja se ponavlja, ovoj otuđenoj porodici povod je okupljanja. Kiselina koju prave, jednom godišnje na kraju ljeta, ritual je lišen svake funkcionalne potrebe izuzev nastojanja da se bar nakratko skupe, da bar nakratko budu ‘normalni’. Sukob generacija ogleda se u različitim pogledima kako na život tako i na smrt, odnos prema bližnjim, te obavezi kako kulturološkoj uslovnosti. Snaga ovog djela leži u njegovoj direktnosti i nepatvorenosti, te poziva na lično propitivanje vlastitog odnosa prema dvjema univerzalnim istinama – smrti i životu.“

U predstavi igraju: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović. Dramaturginja predstave je Asja Krsmanović. Scenografija predstave je bila povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje, dok je za muziku bio zadužen Enes Zlatar.

U petak, 24. maja u okviru Pratećeg programa XXIII festivala bosanskohercegovačke drame, bit će upriličene dvije promocije i to u 19 sati će biti upriličena promocija izdanja Sterijinog pozorja, dok će u 19.30 sati biti promovisana knjiga „Zlatni geler“ autora Almira Imširevića. Obje promocije će biti upriličene u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Isti dan, u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti izvedena druga predstava u okviru Takmičarskog programa „Jedan je Muhammad Ali“ autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovogodišnji Festival bosanskohercegovačke drame je počeo 23. maja i trajat će do 31. maja. Festivalske nagrade će dodjeljivati tri žirija i to Stručni žiri u sastavu: teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović, pisac Darko Cvijetić i dramaturg Dragan Komadina. Žiri novinara će raditi u sastavu: Ines Baždalić, Maja Begtašagić i Mladen Bićanić, a Žiri publike će ocjenjivati predstave u sljedećem sastavu: Ajla Đidić, Dženan Ajdinović i Sanel Jalmanović. Poslije svake predstave u okviru Takmičarskog programa, bit će upriličeni Okrugli stolovi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno