Kultura

Drugog takmičarskog dana Festivala bh. drame izvedena predstava sarajevskog Narodnog pozorišta “Jedan je Muhammad Ali”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Drugog dana XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024, u petak, 24. maja su upriličene dvije promocije u okviru Pratećeg programa. U 19 sati u Konferencijskoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je upriličeno predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja o kojima je govorio Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, a razgovor je moderirala Nedžma Čizmo. U istom prostoru u 19.30 sati je promovisan roman „Zlatni geler“ Almira Imširevića, na čijoj promociji su govorili Almir Imširević i Selvedin Avdić, a promocijom je moderirala Merima Handanović.

U okviru Takmičarskog programa, isti dan u 20 sati je izvedena predstava „Jedan je Muhammad Ali“ prema tekstu Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dramaturginja i glumica iz predstave Vedrana Božinović je o predstavi napisala: „Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane sto hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. Jer JEDAN JE MUHAMED ALI.“

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dino Bajrović i muzičar Rastko Zečević.

Dramaturginja predstave je Vedrana Božinović, a scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Videodizajn predstave uradio je Zlatan Filipović.

U nedjelju, 26. maja, trećeg dana Takmičarskog programa Festivala u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 20 sati bit će izvedena predstava „Sanjao sam da sam se probudio“ prema tekstu Željka Hubača, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Beograd.

Poslije svake predstave Takmičarskog programa će biti upriličeni Okrugli stolovi. XXIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. se odvija pod motom „Sjaj i bijeda nesavršenstva“, a trajat će do 31. maja.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno