Info

FBiH na pravom putu u ispunjavanju EU obaveza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FBiH na pravom putu u ispunjavanju EU obaveza- Predsjednica Komisije za evropske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara u izjavi za Fenu izrazila je zadovoljstvo što će BiH u ponedjeljak predati kredibilnu aplikaciju za pristupanje Evropskoj uniji.

– Drago mi je da smo na putu ispunjavanja svih uvjeta i da je ovo samo početak jednog velikog posla, koji se nalazi pred nama. Nadam se da ćemo u tome biti uspješni – kaže Bradara.

Funkcioniranje Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, kaže, pokazuje “sve ono što se govorilo u posljednje vrijeme – da je koordinacijski mehanizam jedno tehničko, a ne političko pitanje“.

– To je jedna sveopća i stalna javna rasprava o svim predstojećim pitanjima i zadaćama, koje će se naći pred parlamentima sukladno njihovim nadležnostima – dodala je Bradara.

Forum i ostala povjerenstva za evropske integracije rade na upoznavanju šire zajednice o važnim pitanjima, upoznavanje o mehanizmima, zakonskoj regulativi EU.

– Aplikacija dovoljno govori da postoji spremnost i Brisela i domaće politike da se napokon uhvati taj vlak prema Evropi. S aspekta pozicije BiH i građana to će puno značiti tim više što podnošenje aplikacije u Briselu nije samo formalan čin. Poslije toga, mislim da će se mnogi horizonti otvoriti – da će biti puno lakše putovati, a lakše će biti i našim gospodarstvenicima – kazao je Feni član Komisije Tomislav Martinović.

Očekuje da će Dom naroda, kao jedna od instanci u koordinacijskom mehanizmu, usvojiti preostale potrebne zakone radi bržeg harmoniziranja. Mehanizam koordinacije bilo je nužno uspotaviti da bi svi organi vlasti mogli odgovoriti na obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Redoslijed poteza nalazi se u Reformskoj agendi, odnosno akcionim planovima, po kojima domovi Parlamenta FBiH izvršavaju obavezu u pogledu EU. Između ostalog, doneseni su zakoni o radu, o stranim ulaganjima, o državnim službenicima, o porezu na dobit, a očekuju se razmatranje zakonskih prijedloga iz sektora zaštite okoliša i poljoprivrede.

– Uvjeren sam da je Federacija na pravom putu u ispunjavanju obaveza, nakon čega se treba naći tamo gdje joj je mjesto – u zajednici evropskih zemalja. Moramo priznati da se jedna zemlja koja aplicira za članstvo u EU ipak gleda nekim drugim očima poslije tog trenutka – izjavio je za Fenu Martinović.

Također, nadolazeću fazu u procesu pristupanja države Evropskoj uniji pozitivnim je ocijenila i Komisija za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

– Predstojeći korak – predaju zahtjeva za članstvo u EU svakako treba podržati, kao i sve aktivnosti koje pri usklađivanju propisa Bosne i Hercegovine i Federacije sa standardima Evropske unije provodi Predstavnički dom – kazao je Feni član Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Nasir Beganović.

Komisija nastavlja rad na praćenju i izvršavanju prava i obaveza Federacije proizašlih iz međunarodnih ugovora koji se odnose na evropski put Bosne i Hercegovine.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno