Info

Ukidanje Pravilnika o ambalaži

Reakcija bh. privrede povodom ukidanja Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu
Reakcija bh. privrede povodom ukidanja Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ukidanje Pravilnika o ambalaži  – Na inicijativu članica Grupacije bezalkoholnih pića i vode u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine je 15.02.2016. održan sastanak na temu Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Iako su prisutni predstavnici proizvođača, reciklera i operatera pokazali zabrinutost povodom novonastale situacije, predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš i turizam i Fonda za zaštitu okoliša FBiH su uvjerili prisutne da će se donošenjem Izmjena i dopuna Zakona, Uredbi i novih Pravilnika poboljšati trenutna situacija, te da privreda pri tom neće biti oštećena, već naprotiv, da će se sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom unaprijediti.

Međutim, privrednici i dalje smatraju da se ukidanjem Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u FBiH, i nadalje planiranog uspostavljanja regulisanog državnog vlasništva nad upravljanjem ambalažnim otpadom, federalna uprava udaljava od dobro uspostavljenih, transparentnih, finansijski učinkovitih, konkurentnih i ka cirkularnoj ekonomiji usmjerenih EPR šema i evropskih praksi. Sistem, koji je u posljednjih nekoliko godina uspostavljen na tržištu FBiH (EPR), pratio je neosporna poboljšanja u pogledu učinka u recikliranju otpada zbog čega privrednici čvrsto vjeruju da će ukidanjem trenutnog federalnog upravljanja ambalažnim otpadom, nivo upravljanja ambalažnim otpadom postati skuplji, manje transparentan s nedostatkom konkurencije i sa snažnim negativnim društveno – ekonomskim implikacijama, kako se navodi na stranici VTK BiH.

Svi prisutni privrednici su zamolili predstavnike Federalnog ministarstva okoliša i turizma da zbog novonastale situacije povodom improvizovanog sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom razumiju brigu proizvođača bezalkoholnih pića, voda, piva, mlijeka, proizvođača papira i kartonske ambalaže, trgovinskih lanaca, reciklera i mnogobrojnih privrednih subjekata koji organizovano preko grupacija i udruženja pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH zastupaju interese privrede, te da u što kraćem roku donesu neophodne zakone, uredbe i pravilnike poštujući načelo jedinstvenog tržišta, tj. harmonizacije zakona i propisa u oba bosanskohercegovačka entiteta.

Također, privrednici su insistirali da je u pripremu Izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom FBiH i pratećih Uredbi i Pravilnika neophodno uključiti i privrednike kao interesne strane, te uspostaviti kontinuirani dijalog i razmjenu informacija između vlasti i bosanskohercegovačkih proizvođača.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno