Biznis

Evropski div kupuje Mercator i sprema žestok prodor na Balkan?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropski div kupuje Mercator i sprema žestok prodor na Balkan? – Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Evropi, Spar u Srbiju će ući tako što će kupiti “Merkator S”, a sve su prilike da će akvizicija uključiti i crnogorski Mercator koji rukovodi lancem marketa IDEA, pišu srbijanski i crnogorski mediji.

Mercator je u vlasništvu zagrebačkog Agrokora kojim trenutno rukovode ruske banke a koje, po svemu sudeći, traže nove vlasnike za najveći lanac marketa u regionu.

Opcija da Spar preuzme Mercatorovo poslovanje u regionu, prema saznanjima beogradskih „Novosti“ postojala je i na početku krize sa Agrokorom, ali se odustalo zbog velikih problema koji su zahvatili hrvatski gigant, koji gazduje Mercatorom, a u čijem sastavu su marketi “Idea” i “Roda”.

Ipak, kako je sjedište Sberbanke, kao vlasnika Agrokora, u Beču, gdje se nalazi i Sparovo sjedište za centralnu i istočnu Evropu, vrlo vjerovatno je da se vode pregovori da im se ustupi taj lanac u Srbiji, vjerovatno i u Crnoj Gori.

Uz to, ruski bankari nemaju pretjerani interes da “ređaju police po Balkanu”, tvrdi izvor Novosti, pa će do konačnog dogovora najvjerovatnije i doći.

U medijskim izvještajima ne spominje se da li Sparov plan uključuje i tržište Bosne i Hercegovine, piše BiznisInfo. No, od ranije je poznato da je Mercator spreman prodati svoje poslovanje u BiH, te da već ima aktivnu ponudu banjalučkog Tropica o kojoj se pregovara.

Inače, Spar kad osvaja nova tržišta uglavnom ide na akviziciju i dopunjava se onim što mu nedostaje, za razliku od Lidla, koji ima greenfield investicije.

Spar je klasičan retail lanac, sa premijum robom.

Da Spar ozbiljno razmišlja o širenju poslova u regionu, potvrdio je i njegov direktor za proširenje i razvoj Boštjan Brantuša.

Spar je jedan od najvećih svjetskih prehrambenih trgovinskih lanaca sa skoro 16.000 objekata u 34 zemlje.

“Da. Spar ima planove za Srbiju“, rekao je Brantuša za B92 na marginama CEE Property Foruma u Beču.

Prema njegovim riječima, Spar će nakon stabilizacije tržišta u Hrvatskoj, gdje sada intezivno rade, preći na tržište Srbije.

“Jedino sada prvo moramo da završimo Hrvatsku. Takav je plan, i kada se stabilizuje tržište u toj zemlji, naš sljedeći korak je pogledati šta se radi u Srbiji“, kaže Brantuša.

Na pitanje da li bi to bila akvizicija, Brantuša kaže da će takođe sam način ulaska Spara u Srbiju zavisiti od trenutne situacije na tržištu.

OD MALE RADNjE DO IMPERIJE

Trgovinski lanac “Špar” osnovan je u Holandiji 1932. godine. Poslije osnivanja, širili su se dalje po zemlji, da bi 1947. godine otvorili prvu radnju u Belgiji. Danas postoje u 34 zemlje, sa oko 16.000 radnji. Najveći lanac supermarketa je u Austriji, a ogranak za centralnu i istočnu Evropu osnovan je 2007. godine sa sjedištem u Beču, pišu Novosti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno